Lucrezi la o distanță de peste 30 kilometri de casă? Ai dreptul la indemnizații!

Pentru a mobiliza și a stimula persoanele apte de muncă, în special șomerii, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a găsit o modalitate ingenioasă.

Șomerii care acceptă un loc de muncă la o distanţă de peste 30 de kilometric de la localitatea în care îşi au domiciliul, vor beneficia de o indemnizaţie unică de încadrare, în valoare de 5084 de lei.
”Cei care vor accepta aceleași condiții și, în plus, vor trece cu traiul în localitatea unde se angajează, vor beneficia de o indemnizație de instalare de 15252 de lei”, ne-a comunicat Doina Harea, șefa Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (AOFM) din Călărași.
Însă există și o condiție de bază: angajatul este obligat să se mențină la locul de muncă cel puțin șase luni calendaristice, adică jumătate de an.
Deși, la prima vedere, ar părea că, în astfel de condiții, șomerii ar trebui să dea năvală la agențiile de ocupare a forței de muncă, situația nu este chiar așa. Doina Harea explică și de ce: ”În primul rând, trebuie să convingi un șomer să meargă la lucru la o distanță de cel puțin 30 de kilometri de locul unde-și are domiciliul. În plus, să se mențină acolo cel puțin jumătate de an. În al doilea rând, și angajatorul trebuie să accepte să-l ia la muncă, iar lunar să confirme că acesta continuă să lucreze acolo”.
Potrivit dânsei, persoanele care au fost angajate și sunt în drept să primească indemnizaţia unică de încadrare sau de instalare, trebuie să depună o cerere la AOFM – în cazul în care sunt înregistrate cu statut de șomer.
Deocamdată, doar o singură persoană a beneficiat de o astfel de indemnizație, dar… ”I-am plătit 15252 lei, însă, la scurt timp, a revenit și ne-a restituit suma, pe motiv că nu mai vrea să lucreze la postul de muncă unde a mers”, a explicat Doina Harea.
Apropo, dacă angajatorul asigură transport de serviciu, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă nu va mai acorda indemnizaţiile ce ţin de stimularea mobilităţii forţei de muncă.
La momentul actual, în evidența AOFM din Călărași sunt 275 locuri vacante și 180 șomeri înregistrați.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *