Fără case de asigurări sociale. Reduceri substanțiale de personal

Casele teritoriale de asigurări sociale din Ungheni, Nisporeni și Călărași nu vor mai exista.
Din cele 40 de structuri teritoriale existente în republică, vor rămâne doar cinci, regionale. Și nici una în cele trei raioane.
Cel puțin, așa prevede un proiect de optimizare a structurilor teritoriale, propus de Casa Națională de Asigurări Sociale.
Potrivit documentului, cele cinci case naționale de asigurări sociale teritoriale își vor avea sediile la Soroca, Bălți, Orhei, Ialoveni și Chișinău.
Casa Teritorială de Asigurări Sociale din Călărași va fi parte componentă a Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Centru, cu sediul la Orhei. Cele din Ungheni și Nisporeni vor fi parte componentă a Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Nord-Vest din Bălți.
Circa 60% dintre angajați vor rămâne fără un loc de muncă.
Fiind contactat de noi, Vitalie Sprâncean, directorul Casei Teritoriale de Asigurări Sociale (CTAS) din Ungheni, ne-a spus că, deocamdată, nu este nimic concret, deoarece e vorba doar de un proiect, care urmează a fi discutat la ședința Guvernului.
Totodată, dânsul a remarcat: ”Cred că orice optimizare este făcută spre binele populației, dacă aceasta este făcută corect”. Referindu-se la proiectul propriu-zis, care prevede optimizarea structurilor teritoriale, Vitalie Sprâncean a declarat că nu este de accord cu așa ceva.
Chiar zilele trecute, a trimis o scrisoare oficială din partea colectivului în adresa prim-ministrului Pavel Filip, a Valentinei Buliga, președinta comisiei parlamentare probleme sociale, a lui Oleg Budza, președintele sindicatelor, prin care solicit să nu distrugă sistemul social.
”Nu îmi imaginez cum va arăta noul sistem. Dacă proiectul respectiv va fi aprobat, cred că vom fi invitați al Chișină pentru a ni se oferi mai multe informații”, a mai spus Vitalie Sprîncean.
De notat că la CTAS Ungheni sunt, în prezent, 29 de angajați.
S-a arătat contrariată de proiectul în cauză și Svetlana Rotaru, adjuncta șefului Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Călărași. ”Desigur că nu e bine!”, a exclamat dânsa, după care a explicat și de ce: ”Dacă e să vorbim despre reducerea personalului, ei nu se gândesc oare că oamenii vor  rămâne și fără un venit în casă? Și așa salariile noastre sunt mizerabile, dar ei încă mai fac  reduceri de cadre. Unde să plece cei care rămân fără serviciu? Eu am 24 de ani de activitate în acest sistem și, la ai mei 50 de ani, unde să mă duc?”.
În prezent, la CTAS Călărași sunt 21 de angajați.
”Dacă e să vorbim din punct de vedere financiar și economic, poate este de bine această optimizare”, a făcut o remarcă Ion Diavor, director adjunct al CTAS Nisporeni. Pe de altă parte, dânsul s-a arătat oarecum nemulțumit că oamenii vor rămâne fără lucru. ”Nu e bine”, a accentuat, fără să se lanseze în alte afirmații.
La ora actuală, la CTAS Nisporeni lucrează 18 angajați.
Confom proiectului pus în discuție, se propune și reducerea aparatului central al CNAS cu 150 de unități: de la 394 angajați la 244. În casele teritoriale de asigurări sociale numărul de angajați de va reduce aproape în jumătate: de la 944 la 564.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *