”Vai, sărmana turturică”. Își mai amintește cineva de ea?

Imagine: timpul.md

Imagine: timpul.md

”Azi, 23 iulie, privighetoarea noastră, Maria Drăgan, zisă și Maria Tănase a Basarabiei, ar fi împlinit 70 de ani. Dar ea nu mai este de 31 de ani! Oare câți colegi de-ai ei au fost azi la mormântul ei din cimitirul vechi din satul natal, Bălăurești…”, se întreba pe pagina sa de facebook Vasile Șoimaru, coordonatorul Proiectului ”Românii din jurul României”.
Răspunsul am încercat să-l aflăm de la primarul de Bălăurești, Ion Carp.
”În ajun, am adus în ordine mormântul Mariei Drăgan. Ne gândeam că, dacă vine cineva, să găsească aici curățenie”, a spus dânsul, după care a precizat că nimeni din foștii cei colegi, artiști de la Chișinău, nu a venit, de ziua interpretei, să-i aducă un buchet de flori.
Au fost, însă, câțiva oameni din sat, care nu au uitat-o pe Maria lor. Este vorba de angajații primăriei și ai casei de cultură.
”Noi, în fiecare an, avem grijă să aducem în ordine mormântul Mariei Drăgan și venim cu flori de ziua ei de naștere și în ziua când a trecut la cele veșnice”, a explicat și Gheorghe Drăgan, directorul artistic al Casei de cultură din sat, care este și o rudă îndepărtată a Mariei Drăgan. În copilărie, a fost chiar vecinul ei.
”Eu sunt cu mult mai mic decât Maria, dar o țin minte când lucra cu mama la legume în colhoz, apoi ca femeie de serviciu la ”kantoră”, a făcut dânsul o remarcă, subliniind că se mândrește că a cunoscut-o personal și că face tot posibilul ca ea să nu fie dată uitării în satul natal. Potrivit lui, cântecele din repertoriul Mariei Drăgan sunt nelipsite la evenimentele culturale de aici.
Un festival în memoria Mariei Drăgan
Exact peste o lună, pe 28 august, de Sfânta Maria, la Bălăurești va avea loc cea de-a opta ediție a Festivalului-concurs național al interpeților cântecului folcloric ”Maria Drăgan”. Chiar dacă până atunci a rămas puțin timp, cei de la Casa de cultură din Bălăurești au recunoscut că nu cunosc programul acestui eveniment. Un lucru este cert: căminul cultural de aici este gata să primească oaspeții și participanții la festival.
Reamintim că, până la ediția anterioară, festivalul era bienal. Anul trecut, organizatorii: Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, împreună cu Consiliul Raional Nisporeni și primăria Bălăurești, au convenit să-l organizeze o dată la trei ani.
O carte în memoria Mariei Drăgan?
Până în toamnă, ar putea fi reeditată cartea despre viața și creația Mariei Drăgan, ”Vai, sărmana turturică”, semnată de jurnalistul Gheorghe Budeanu.
Iată ce a declarat dânsul pentru postul de radio ”Europa Liberă”: ”În după amiaza zilei de 18 iulie, mă telefonează frumosul neastâmpărat Vasile Șoimaru. Îmi amintește că degrabă se vor împlini 70 de ani de la nașterea Mariei Drăgan și-mi zice că ar vrea să discutăm o propunere.
Ne-am întâlnit seara și am aflat că Ion Stratulat, fost ministru al transporturilor, vrea să susțină reeditarea cărții mele „Vai, sărmana turturică”, apărută în 1999 în memoria tragicei interprete. Ion Stratulat a cunoscut-o pe Maria pe când el dansa alături de Gheorghe Ghimpu în formația „Alunelul”, numită apoi „Hora”, unde a dansat și Vasile Șoimaru”.
Maria Drăgan a avut o viață scurtă și zbuciumată. A plecat la Domnul la doar 39 de ani, dar a lăsat în urmă cântece inestimabile, interpretate într-o manieră absolut fantastică.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *