Două luni de vară pline de evenimente dedicate municipiului Ungheni la 555 de ani


Implementarea  activităților Proiectului „Ungheni – 555 de ani”, lansat la inițiativa  Primăriei municipiului Ungheni în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Dezvoltarea Durabilă Locală și Regională,  a continuat să se  desfășoare cu succes în lunile lui Cireșar și Cuptor/iunie și iulie/ 2017, prin participarea  diverselor instituții publice și organizații ale societății civile  și implicarea publicului larg. Evenimentele  de informare și promovare organizate în această perioadă au avut o tematică  foarte variată având ca scop să sensibilizeze unghenenii și vizitatorii săi asupra importanței modului sănătos de viață , formării tinerei generații în spiritul dragostei pentru meleagul natal și păstrării valorilor naționale, solidarității unghenenilor pentru edificarea unui oraș curat și ospitalier.
Activitățile desfășurate la începutul lunii lui Cireșar au fost dedicate micilor ungheneni, Palatul de Cultură și Primăria Municipiului Ungheni organizându-le o sărbătoare de zile mari în Parcul Central: un concert cu genericul „Păstrează în suflet copilăria” oferit de colectivele artistice locale. În „Orășelul copilăriei”  micuții au fost  informați  despre cum funcționează administrația publică locală,  care sunt serviciile publice subordonate ei, inclusiv cele de urgență (Poliția, Serviciul de Urgență și Serviciul Situații Excepționale). Picii au primit din partea municipalității  diplome de cetățeni ai „orășelului copilăriei”. Grupul de voluntari Pro Ungheni au organizat jocuri vesele pentru distracția copiilor, iar  voluntarii Fondului pentru Tineri  din Ungheni, prin activitatea de colectare de fonduri „Facepainting de ziua copiilor”, i-au învățat pe copii cum  să fie solidari  și să contribuie la dezvoltarea comunității din care fac parte.
O delegație de antreprenori din Cascais, Portugalia, oraș înfrățit cu Ungheniul,  în cadrul unui meci amical  de fotbal pe stadionul central din 1 iunie 2017, a făcut un gest de filantropie  oferind echipamente sportive echipelor juniori de fotbal  din orașul și raionul Ungheni. De remarcat,  acest meci amical de fotbal dintre echipele FC Atilla (Ungheni) și Estoril Praia (Cascais) a dovedit că sportul este un ambasador al popoarelor și că prin sport comunicarea devine  mai accesibilă oricărui om, oricărui popor.
Concertul „La mulți ani, Ungheni!” dat într-o zi de duminică de Școala de Muzică în scuarul „Grigore Vieru” a fost o  activitate inedită. Evenimentul este o premieră pentru Școala de Muzică și a fost posibil datorită Proiectului  „555 de note muzicale pentru orașul Ungheni”, finanțat de Fundația Comunitară Ungheni în cadrul Programului de Granturi Mici/ediție specială/ și implementat de Grupul de Inițiativă Locală „Acord”.
Tot în prima lună de vară, deosebit de ingenios și atractiv, modul sănătos de viață a fost  promovat de micuții  Grădinițelor de copii nr. 9 „Steluța” și nr. 11 „Licurici” precum și de copiii care frecventează Centrul Raional de Creație a Copiilor. Picii Grădiniței de copii nr. 9 „Steluța”, au invitat angajații Primăriei, Direcției Educației și Consiliului Raional în Piața Independenței la un flashmob pe pași de dans. Echipați în uniforme cu logo-ul „Ungheni – 555 de ani”, ei au transmis tuturor că trebuie să avem o „atitudine pro activă pentru activitățile sportive”.  Preșcolarii din grupele mari ale Grădiniței nr. 11 „Licurici” și copiii de la Centrul Raional de Creație a Copiilor au participat la competiții sportive, care îi ajută să se dezvolte armonios și să învețe să lucreze în echipă. Prin activitatea „Copiii soarelui”, micuții Grădiniței de copii nr. 10 „Guguță” au demonstrat cât de creativ se poate sărbători în municipiul Ungheni Ziua mondială a soarelui: în ritm de dans, cu desene pe asfalt, jocuri distractive, caruselul colorat al fericirii și multe surprize plăcute.
Devine tot mai  vizibil că are cine să promoveze municipiul Ungheni: Grădinița de copii nr. 9 „Steluța”a  organizat  un concurs de  desen pe asfalt „Orașul meu de vis” și unul de  construire în nisip „Cu ochi mici, vedem lucruri mari”, iar Asociația Obștească „Poarta Deschisă” a fost ghidul unui grup de copii din satul Pelinia, Drochia într-o  călătorie prin municipiul Ungheni. Oaspeții din Pelinia au fost impresionați de exponatele de la Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni, vestitul Pod Eiffel, Catedrala  Sf. Al. Nevski și Mănăstirea Sf. Gheorghe, sculpturile în piatră și lemn,  scuarul Grigore Vieru și cea mai lungă alee de castani din Europa. Oaspeții au fost încântați de cele văzute și au afirmat că orașul Ungheni este foarte frumos și vor mai reveni aici. La sfârșitul excursiei, copiii  i-au urat orașului nostru mulți, mulți ani și să devină cât mai frumos în aspect turistic. Copiii, beneficiari ai Bibliotecii „Luceafărul” din Cartierul Berești au făcut excursii la monumentele istorice din oraș și au fost antrenați în diverse jocuri educativ – distractive dedicate anului jubiliar „Ungheni – 555 de ani”, iar beneficiarii cu vârsta cuprinsă între 7-12 ani ai filialei de carte românească „George Barițiu” au aflat despre istoria orașului în cadrul sesiunilor de informare „Din Cronici și hrisoave- Ungheni 555 de ani de la fondare”.
Unul dintre evenimentele importante ale lunii Cireșar a fost o  expoziție tematică la care au fost lansate produsele marca „Ungheni – 555 de ani”: cartea cu marca poștală și ștampila obliterate ( ÎS „Poșta Moldovei”, filiala Ungheni), covorașe aniversare de diferite dimensiuni (SA „Covoare-Ungheni”), eticheta cu logo-ul „Ungheni – 555 de ani”  pe sticlele de ulei ( SRL „Danova-Prim”).  De asemenea, au fost expuse macheta orașului, desene, selfie box cu imagini din oraș și castelul copilăriei ( Grădinița de copii nr. 3 „Andrieș”), lucrări din lut ( Grădinița de copii nr. 2 „Tereza Sobolevschi” și  Centrul „Casa pentru Toți”) și lucrări din materiale reciclabile (Grădinița de copii nr.9 „Steluța”), care au încântat privirile vizitatorilor.
În lunile  iunie-iulie Centrul de Resurse pentru Dezvoltarea Durabilă Locală și Regională a lansat și desfășurat Campania de informare și conștientizare „ Voluntariatul – instrument de mobilizare a comunității”, cu un ciclu de  ore informative pentru   instituțiile publice, ONG-uri, GIL din orașul și raionul Ungheni. În acest context,  angajații Centrului de zi pentru copii și tineri „Casa pentru Toți”, Grădinițelor  de copii nr.3 „Andrieș” și nr. 10 „Guguță” au fost informați despre însemnătatea voluntariatului, drepturile și responsabilitățile voluntarului, recunoașterea meritelor și motivarea voluntarilor, instrumentele de lucru cu voluntarii. În luna lui Cuptor, elevii de la Gimnaziul Gherman și adolescenții de la Tabăra de odihnă „Plus Armonie” din orașul Ungheni  au fost informați despre avantajele voluntariatului și  implicați în diverse activități complementare de tipul  desenelor pe asfalt dedicate orașului nostru la cea de-a 555-a aniversare.
De mare  laudă sunt copiii  din grupele mari ale Grădiniței nr. 9 „Steluța”  care în luna lui Cuptor au lansat prima ediție a ziarului „Steluța” dedicată jubileului „Ungheni – 555 de ani”, cu  pagini „Orașul Ungheni cum îl văd eu”, „Blitz”  interviu și  poezie dedicată orașului natal, precum și  5 elevi din  liceele orașului Ungheni care au promovat valorile naționale și  imaginea urbei noasre în cadrul unei tabere de  schimb intercultural în Auce, Letonia, oraș înfrățit cu municipiul Ungheni. Acolo ei cu multă mândrie au făcut prezentarea costumului popular și  au oferit   gazdelor suvenire din ceramică „Ungheni – 555 de ani”. Din calendarul „Ungheni-555 de ani”, Publicația Periodică „Unghiul” a desprins 2 evenimente, organizând în parteneriat cu Il Fotografo în luna iunie un master-class în arta fotografică  pentru jurnaliști și cei care au tangență cu mass media realizat, iar în luna iulie – un turneu la joc de dame unde a oferit câștigătorilor diplome și premii bănești.
Merită toată atenția evenimentul  organizat de SA „Covoare-Ungheni” în cadrul inițiativei „Ungheni – 555 de ani” în luna iulie –  o excursie în Departamentul de Producere a fabricii. Aici vizitatorii au cunoscut multe  din tainele țesutului și au  făcut poze la primul război de țesut al Fabricii de Covoare din Ungheni, cea mai mare fabrică de acest gen din Moldova, cunoscută în ţară şi peste hotare prin originalitatea şi calitatea covoarelor produse.  Un element de promovare a orașului nostru va fi de acum încolo „Banca Unghenenilor”, realizată în cadrul unui proiect implementat de AO „Casiopeea”, finanțat de Fundația Comunitară Ungheni în cadrul Programului de Granturi Mici  /ediție specială. Banca supradimensională, amplasată  în scuarul Primăriei Municipiului Ungheni, este pictată cu motive din  covorul tradițional basarabean din regiunea de Centru a Republicii Moldova.
Vedeți mai jos o Galerie foto.[wzslider]
Primăria municipiului Ungheni  mulțumește  tuturor  organizatorilor  pentru dedicație și responsabilitate înaltă manifestate  pe durata pregătirii și  desfășurării  evenimentelor din lunile iunie și iulie 2017, încât  orașul nostru drag Ungheni să fie tot mai bine cunoscut de locuitorii și vizitatorii săi.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *