Un simplu oaspete al ”Expresului” sau ne paște pericolul unei invazii?

Marți, când în redacția ”Expresului” lucrul era în toi, iar oxigenul din încăpere coborâse la limita de jos, am deschis larg geamul. La un moment dat, ne-am trezit cu un oaspete nepoftit: o insectă cam de vreo 5-7 centimetri lungime, cu picioare, aripi și antene lungi.
Nu ne-am speriat. Dimpotrivă. Așa cum în redacție există o lege nescrisă ca toate întâlnirile să fie surprinse de aparatul de fotografiat, nu am făcut excepție nici de data aceasta.
Întâlnirea a avut loc pe note de amabilitate, iar după sesiunea foto am lăsat insecta-gigant să plece în pace sau, mai bine zis, să sară înapoi în iarba verde.
Curiozitatea profesională, însă, ne-a făcut să contactăm un specialist. Cine a fost acel oaspete? Ce caută prin părțile noastre?
Răspunsul ne-a fost oferit de Aliona Savin, șefa Secției sănătatea plantelor și control semincier de la Direcția pentru Siguranța Alimentelor din Nisporeni.
”Insecta care v-a vizitat este un reprezentant al familiei lăcustelor și îi zice lăcusta călătoare sau asiatică”, a spus din start. Potrivit dânsei, acestea, în număr mic, nu sunt periculoase pentru  frunzele culturilor agricole cu care se hrănesc. Mult mai serios ar fi, dacă s-ar observa stoluri de astfel de lăcuste. ”Atunci, cu siguranță, n-am mai avea chef de glume, pentru că ne-am confrunta cu o invazie de lăcuste. Acolo pe unde trec ele lasă în urmă pământul gol”, a subliniat, după care a specificat: ”Astfel de invazii la noi nu au fost de zeci de ani”.
Aliona Savin a mai spus că în Republica Moldova nu există condiții propice pentru înmulțirea și dezvoltarea lăcustelor.
Notă
Lăcusta călătoare este o specie răspândită în Europa, Africa Centrală, insula Madagascar, Asia Centrală și Sud-estică, Australia. În România este localizată în stufărișul Deltei Dunării, Lunca Prutului și în Baia Mare.
Adultul are corpul de culoare verde-cenușie, cu pete pe cap și tegmine, iar lungimea corpului variază între 30 și 55 milimetri. Migrația lăcustelor are loc în zilele călduroase, cu temperaturi de 21-23 grade C. În perioada de invazie, formarea stolurilor de lăcuste este cauzată de temperatură, luminozitate, vânt și hrană. Acestea preferă ca hrană plantele cerealiere, trestia, sfecla, trifoiul, floarea soarelui. Atacă părțile aeriene ale plantelor, iar în perioada invaziilor pot distruge culturile, lăsând intacte numai tulpinile mai groase și tari. Pagubele cele mai mari sunt produse în zonele cu trestie și porumb.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *