Un monument nou? Deocamdată, doar vorbe

După ce, acum nouă ani, orașul Nisporeni s-a ales cu o placă comemorativă, dedicată victimelor deportărilor comuniste, iată că acum se dorește instalarea unui monument ce le-ar aminti oamenilor de acea perioadă neagră din istoria poporului nostru.
Anunțul a fost făcut de consilierul Vladimir Buga. Dânsul a vorbit despre aceasta pe 6 iulie, în fața celor prezenți la ceremonia de comemorare a nisporenenilor ce au suferit din cauza deportărilor.
”Orașul Nisporeni merită să aibă un monument în memoria victimelor deportărilor lângă Casa națională. Deocamdată, însă, aici nu există un spațiu pentru el. Asta, pentru că în preajmă se mai regăsește bustul lui Mihai Eminescu și o troiță”, a specificat dânsul.
Mai târziu, pentru ”Expresul”, Vladimir Buga a declarat: ”Noi am discutat la Chișinău despre un monument similar celui care a fost instalat recent în satul Petrești din raionul Ungheni. Din păcate, nu avem unde-l instala”.
Potrivit lui, o soluție ar fi ca bustul lui Mihai Eminescu să fie transferat în fața Centrului de cultură și tineret ”Luceafărul”, iar pe locul lui să fie amplasat monumentul în memoria victimelor deportărilor totalitar-comuniste.
Dar… Deocamdată, totul se rezumă la vorbe, nu la fapte.
”Sunt unul dintre promotorii acestei idei. Consider că Nisporeniul trebuie să aibă un monument dedicat victimelor  deportărilor, dar nu unul simplu, ca la toți, ci unul personalizat și unic în felul său”, a declarat pentru ”Expresul” primarul Grigore Robu.
Fiind întrebat de ce, totuși, se tergiversează această realizare, dânsul a răspuns: ”Pentru că este o chestiune administrativă. Realizarea monumentului trebuie aprobată, mai întâi, de consiliul orășenesc, apoi de Ministerul Culturii”.
Primarul a dat asigurări că din toamnă, când se va reîntoarce lumea din vacanță și concedii, se va trece de la vorbe la fapte.
Chiar dacă nu știe când și unde va fi instalat monumentul respectiv, primarul știe bine că acesta urmează să fie realizat din piatră de Cosăuți. Cu siguranță, își va găsi locul cel mai potrivit în arhitectura orașului Nisporeni, a precizat dânsul la final.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *