Reforme, reforme. De data aceasta, statistica este ținta lor

Se pare că încă o reformă ne bate la ușă. De data aceasta, o schimbare se dorește la Biroul Național de Statistică și, implicit, la toate direcțiile raionale pentru statistică.
Despre aceasta a vorbit, în cadrul unei întâlniri recente cu reprezentanți ai Consiliului raional Nisporeni  și ai Direcției pentru statistică, Vitalie Valcov, directorul general al Biroului Național de Statistică.
”Am înțeles de la domnul Valcov că se așteaptă o reformă care va îmbunătăți calitatea serviciilor statistice. Dar se va micșora numărul de contabili și specialiști în direcțiile raionale pentru statistică”, ne-a spus IonȚugulea, vicepreședintele raionului.
Potrivit lui, se vor reduce considerabil și cheltuielile pentru întreținerea clădirilor în care astăzi activează direcțiile pentru statistică. Asta, pentru că, după reducerile de personal, specialiștii rămași ar putea trece în câteva birouri închiriate.
”Principalul e să aibă loc o schimbare calitativă și în folosul cetățeanului. Cât privește faptul că azi la direcție lucrează cinci oameni, iar mâine vor fi patru, credeți-mă că nimeni nu va observa”, a opinat Ion Țugulea.
Deocamdată,totul este doar la nivel de discuții. Vitalie Valcov a precizat că, în prezent, o comisie specială lucrează la un studiu național de evaluare a situației în acest domeniu. Numai după ce va fi finalizat studiul respectiv, se va putea vorbi despre lucruri mai concrete.
Dânsul a specificat că reforma ar trebui să fie realizată până în anul 2020.
Ce spun șefii Direcțiilor raionale pentru statistică?
Mariana Țopa, șefa Direcției pentru Statistică Nisporeni:
Orice reformă este dureroasă, dar noi, totuși, sperăm că va fi spre binele cetățenilor. Ni s-a comunicat că, odată cu aceste schimbări, o parte din responsabilități vor fi luate de pe umerii noștri, ceea ce ne va ușura munca. Decât să ne ocupăm de probleme administrative, cum ar fi: întreținerea clădirilor, facturi, buget, resurse umane, mai bine să ne căutăm de treaba noastră în domeniul statisticii.
Dar… Toată lumea se teme cel mai mult de reducerea personalului. De fapt, noi, la Nisporeni, suntem doar cinci specialiști în domeniu din cei zece angajați. Respectiv, mai că nu au de unde să reducă.
Cu privire la reforma din domeniul nostru, eu consider că lumea se va obișnui cu timpul și va accepta schimbările, pe care eu, de exemplu, le văd benefice.
Denis Mutu, șeful Direcției pentru Statistică Ungheni:
Consider că o reformă în domeniul statisticii este binevenită. Vreau să cred că optimizările sau reducerile despre care se vorbește nu vor fi mari. Totuși, trebuie să recunoaștem că, după trecerea la realizarea rapoartelor în variantă electronică, avem nevoie de un număr mai mic de angajați. Eu salut această reformă, pentru că văd mai multe beneficii decât neajunsuri.
În primul rând, vor fi reduse anumite cheltuieli de întreținere. În al doilea rând, eficiența lucrului va fi mai mare.
Serviciile vor fi mai calitative, iar agenții economici vor simți efectul benefic al acestei reforme.
Zinaida Stratan, șefa Direcției pentru Statistică Călărași:
Chiar nu demult, am fost la o ședință de lucru la Chișinău și ne-au anunțat despre reformă, dar nu ne-au spus nimic concret. Eu înțeleg că, poate, e necesară o schimbare, căci la noi multe date se prelucrează deja în variantă electronică și ar putea să nu mai fie nevoie de atâția angajați. Dar, totuși, statul trebuie să se gândească la oamenii aceștia ca să le ofere ceva în loc.
Mie mi-i milă  de oamenii care rămân fără lucru. Unde se vor duce? Din nou în Italia? Un nou val de persoane vor pleca, cu siguranță, peste hotare. Iar noi, aici, vom rămâne în genere ca un sat mare și asta chiar mă întristează. Așa și primăriile vor dispărea. Toate se reduc, dar nimeni nu propune ceva în loc. Chiar mă doare sufletul. Am niște colege tinere, care se gândesc de pe acum încotro s-o apuce, dacă rămân fără lucru.
Nu știu sincer ce vom face. Părerea mea este că nu-i normal ceea ce se face. Dar nu noi decidem, ci cei de sus, iar nouă ne rămâne doar să îndeplinim ceea ce ni se va cere.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *