Mister. Cine sunt absolvenții pe care a pus ochiul Președinția?

”În urma analizei performanțelor înregistrate la examenele de bacalaureat și în activitatea extracurriculară, inclusiv participări la diferite concursuri naționale și internaționale, au fost distinși câte doi reprezentanți din fiecare raion al republicii…”, scria, pe 18 iunie, președintele Igor Dodon pe pagina sa de facebook.  Au fost distinși cu ”Diploma de Onoare”.

Fotografie: .facebook.com/dodon.igor

Cine sunt? A văzut cumva cineva lista nominală? Noi am decis să aflăm cine sunt ”norocoșii” din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași.
Dar, surpriză!
Reprezentanții Direcțiilor de Învățământ din cele trei raioane au declarat în unison că nu au primit nici o circulară, prin care să li se ceară o listă a celor mai buni absolvenți ai anului 2017. Dar cine poate ști mai bine decât ei cine și ce merită?
Mai mult decât atât, ne-au spus, tot în unison, că nu cunosc numele absolvenților incluși în lista Președinției pentru a fi distinși cu ”Diploma de Onoare”. Și asta, chiar dacă numele celor doi absolvenți din Călărași au apărut în numeroase surse media.
Cu ei am și reușit să discutăm. Ambii au refuzat Diploma.
”Am refuzat-o, pentru că nu mă onorează în nici un fel”, ne-a spus Elena Lungu, absolventă a Liceului ”Vasile Alecsandri” din Călărași, după care a subliniat: ”Cred că este un paradox să premiezi elevii care au luat note maxime la limba română și istoria românilor și, în același timp, să declari că ele nu există, că avem cu totul o altă istorie și o altă limbă decât română”.
Elena a mai spus că a vrut să fie printre persoanele cu verticalitate și demnitate. Nu a vrut să de mâna cu Igor Dodon, pentru că, afirmă ea, nu crede că dânsul este președintele ei. ”Nu l-am ales eu și nu cred că l-au ales și restul”, a accentuat.
Nu regretă că a făcut acest gest. Consideră că Igor Dodon ar fi putut să ofere niște burse sau alte facilități acestor tinrei decât să organizeze recepții, diplome și concerte de avergură.
”Sunt sigură că majoritatea dintre cei ce au primit Diploma vor să plece peste hotare la studii. De ce președintele nu i-a făcut să se răzgândească, să-i convingă că țara are nevoie de tineri ca ei, să-i facă să fie doriți la ei în țară?”, întreabă nedumerită tânăra călărășeancă.
L-am contactat și pe colegul Elenei, Victor Lipcanu. Nici el nu a mers la Președinție pentru a-și lua Dipmloma din mâinile lui Igor Dodon. ”Sunteți deja a treia persoană care îmi solicită părerea. Dacă nu vă supărați, prefer să nu comentez”, a spus delicat tânărul.
Am încercat să aflăm părerea directoarei Liceului ”Vasile Alecsandri”, unde învață cei doi, vizavi de gestul celor doi foști elevi.  ”Eu nu mă bag în politică și nu vreau să comentez nimic. Este decizia lor, a tinerilor”, a declarat scurt, Angela Bagrii.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *