Gata pentru reforma spitalelor? O reformă este necesară, dar…

Unul dintre cele mai fierbinți subiecte din ultimele zile, cel puțin în mediul medical, este reforma spitalelor, anunțată de Ministerul Sănătății.
Potrivit conceptului, numărul lor va scădea drastic, majoritatea spitalelor raionale se vor transforma în filiale ale unor spitale regionale, 9 la număr.
Am studiat cu atenție harta rețelei propuse de spitale și am constatat că e aproape identică cu o altă hartă, cea a județelor din 1999. Astfel, spitalele din centrele județene de odinioară ar trebui să devină regionale.
Raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași ar trebui să formeze, potrivit conceptului reformei, Zona Centru-Vest, în care Spitalul raional din Ungheni să fie regional, iar celelalte două – filiale.
De ce anume așa? Există vreo analiză, există calcule, există argumente? Ministerul Sănătății nu a oferit răspunsul la aceste și la multe alte întrebări.
Ce spun managerii de spitale? Pe cei din regiunea noastră i-am întrebat noi. Iată ce au răspuns.
Andrei Alexeev, directorul Spitalului raional Ungheni:
”Medicina n-o fac pereții, medicina o fac oamenii”
Am o părere doar pozitivă despre această reformă. Instituția pe care o reprezint candidează la postura de spital regional, iar asta presupune construcția unui spital nou la Ungheni, dotat cu toate cele necesare. Aici se va practica neurochirurgie, urologie, ORL, oftalmologie, cardiologie mini-invazivă etc.
Trebuie să recunoaștem, totuși, că în condițiile actuale spitalul din Ungheni nu ar putea acorda asistență medicală de performanță. Avem multe edificii, construite cu ani și ani în urmă. Nu a existat pe atunci nici un fel de proiect de spital. Cum i-au ajuns capul, așa au și construit. E nevoie de un spital nou. Înțeleg că pentru aceasta e nevoie de mult timp, dar ne rugăm să se producă totuși.
Până atunci, ne vom concentra pe perfecționarea specialiștilor, inclusiv în străinătate, iar mai apoi, încetul cu încetul, vom implementa și celelalte schimbări prevăzute de reforma care, din câte am înțeles, se va încheia în 2024.
Cred că la Ungheni sunt cei mai buni specialiști. Avem un colectiv foarte puternic și ceea ce facem noi, de exemplu, în chirurgia mini-invazivă, nu se face nici la Călărași, nici la Nisporeni. Avem atu-uri pe care celelalte spitale nu le au. Medicina n-o fac pereții, medicina o fac oamenii.
Alexandru Ciuș, vicedirectorul medical al Spitalului raional Nisporeni:
”O
reformă ar trebui să înceapă de la o evaluare obiectivă a spitalelor”
Indiscutabil, avem nevoie de o reformă în sectorul spitalicesc, dar conceptul prezentat generează multe întrebări. Potrivit acestui concept, toți pacienții acuți din raioanele Călărași și Nisporeni urmează să ajungă la spitalul regional din Ungheni. Dar oare spitalul din Ungheni are capacitatea să-i primească pe toți? Din  câte știu eu, nu are, pentru că numărul de paturi nu-i permite.
Are oare Spitalul din Ungheni capacitatea să angajeze, de exemplu, încă cinci chirurgi de la Nisporeni și tot atâția de la Călărași? Nu cred.
În ceea ce privește asistența medicală urgentă prespitalicească. La centrele de urgență medicală nu avem suficienți medici, care să asigure transportarea pacienților în condiții de siguranță de la Nisporeni, spre exemplu, la Ungheni. Stația de urgență din Nisporeni nu are nici un doctor. Dacă sunt pacienți gravi și foarte gravi, care trebuie să ajungă în siguranță la Ungheni, cum procedăm?
Deci, sunt mai multe întrebări și multe probleme. Și așa constatăm că pacienții se adresează tardiv la medic, dar, urmare a acestei reforme, cred că situația se poate agrava semnificativ.
Din punctul meu de vedere, o reformă ar trebui să înceapă de la o evaluare obiectivă a spitalelor. Să vedem ce va urma. Ministerul a propus doar un concept, nimic încă nu-i bătut în cuie. Sperăm să vină cu îmbunătățiri și cu răspunsuri concrete la întrebările noastre.

Silvia Bobescu, directoarea Spitalului raional Călărași:
Reforma trebuie să fie, în primul rând, în beneficiul pacienților”
Consider că această reformă nu este bună pentru spitalul din Călărași, deoarece un spital regional la Ungheni ar fi pentru noi peste mână. Dacă de la Călărași până la Ungheni sunt 65 de kilometri, distanța de la Călărași până la Chișinău e de doar 45 km.
În plus, spitalul din Ungheni are, la ora actuală, aceleași capacități ca și spitalul din Călărași. Ba chiar baza tehnico-materială de la Călărași e mai bună. Eu cred că spitalul raional Călărași poate să acorde asistență medicală de tot felul și nu înțeleg de ce anume Ungheniul ar trebui să devină spital regional.
Da, Ungheniul a fost, în trecut, centru județean și la spitalul de acolo au rămas secții care la noi nu există. De exemplu, secția de neurologie. La noi, însă, acești bolnavi se tratează în secția de terapie generală, sub supravegherea medicului neurolog. Noi, spre deosebire de Ungheni, nu avem tomograf computerizat. Dar pacienții care au nevoie de aceste investigații pleacă la Chișinău.
Nu pot să spun că am o părere bine definită despre reforma ce se preconizează. Deocamdată asta este ceea ce am înțeles eu din conceptul prezentat. Cred că totul e abia la început de cale. Multe nu știu nici eu, nici colegii mei.
Sperăm că se va ține cont de faptul că reforma trebuie să fie, în primul rând, în beneficiul pacienților. Ceea ce a propus ministerul însă nu cred că va satisface așteptările oamenilor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *