Viața de lângă noi. Cum e să ai un vecin mai altfel?

”Vecinul mi-a transformat viața într-un coșmar”, asta susține Raisa Axentii, o femeie de 60 de ani din satul Ciorești, Nisporeni.
”Mama mea locuiește singură de mai mulți ani, iar în ultimele patru luni a început să se teamă să iasă din casă din cauza vecinului nostru, Gioni. Știm că el este bolnav și că, la o anumită perioadă, boala i se agravează, iar el devine foarte agresiv și periculos pentru comunitate”, povestește Veronica, fiica Raisei Axentii, stabilită cu traiul la Chișinău.
Dânsa afirmă că, în ultimul timp, mama sa o telefona foarte des pentru a i se plânge de toate necazurile ce i se întâmplă.
După mai multe încercări fără de rezultat de a obține ajutor de la primărie, poliție, asistență socială, tânăra a decis să facă publică povestea, plasând un mesaj pe pagina de facebook a satului Ciorești.
”Dacă aș enumera toate daunele pricinuite de Gioni, lista ar fi imensă”, a mărturisit Veronica, după care a și început să enumere: ”A aruncat câteva despicături de lemn în ogradă și a omorât câteva rațe, a închis intrarea la stupii cu albine, a stricat o secție de la gard”. De liniște, nici vorbă. Gioni se trezește cu noaptea în cap și pune muzica tare, lovește cu bețe în porțile oamenilor, strigă cât îl ține gura.
Potrivit Veronicăi, anul trecut, Gioni fusese obsedat de ideea de a da foc la orice îi nimerea în cale. Anul acesta, face ce face, și otrăvește orătăniile vecinilor, câini și pisici, pe care mai apoi îi aruncă în curțile oamenilor.
”El nu-i vinovat că e bolnav. Chiar mi-i jale de el. Dar noi, cei din jur, ce vină purtăm și de ce trebuie să suferim?”, întreabă Veronica Axentii.
Ce spun autoritățile și poliția?
Întâmplător sau ba, la o zi după postarea Veronicăi pe facebook, Gioni a ajuns la Spitalul clinic de psihiatrie din Chișinău. Primarul Valeriu Guțu susține că el, împreună cu polițistul de sector Ion Prodan, au luat atitudine, după ce Raisa Axentii a depus o plângere la primărie pe numele vecinului său.
”Avem probleme cu acest cetățean de mai mulți ani. Sunt perioade când e calm, e un om muncitor și harnic. Dar sunt și perioade când devine agresiv și încalcă ordinea publică. În asemenea cazuri ne implicăm și, împreună cu rudele, îl transportăm la instituțiile abilitate pentru tratamentul corespunzător”, a explicat primarul.
Ion Prodan, șeful de post din Ciorești, a subliniat că persoanele care se află în evidența psihiatrului nu sunt pasibile de răspundere contravențională, iar poliția este, de multe ori, neputincioasă față de manifestările lor de agresivitate. ”Doar atunci când parvine vreo plângere pe numele acestora suntem în drept să acționăm și, cu acordul rudelor, să le impunem să urmeze tratamentul necesar”, a făcut o precizare polițistul.
Referindu-se la Gioni, dânsul a menționat că ”i-a găsit cheia spre suflet”. ”Cu acești oameni trebuie să vorbești cu binișorul, pentru că, în caz contrar, ei devin necontrolabili. În ei se trezește o putere supraomenească și sunt capabili de orice”, a explicat Ion Prodan.
Acum, când Gioni se află la tratament, Raisa Axentii și-a recăpătat liniștea.  Cu toate acestea, fiica ei continuă să îi învinuiască de inacțiune pe primarul Valeriu Guțu și pe polițistul Ion Prodan. ”Dacă nu insistam, dacă nu aș fi făcut publică această poveste tristă, sunt sigură că nu s-ar fi schimbat nimic”, susține ea.
Sfatul specialistului
Mariana Darii, medic psihiatru, șefa Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Ungheni:
Este foarte important să știm să comunicăm cu astfel de oameni, pentru a nu-i provoca la acțiuni agresive. Ei sunt membri deplini ai comunității, cu toate drepturile, și noi ar trebui să ne comportăm cu ei ca și cu oricare alt om.
Trebuie să le respectăm drepturile, să nu-i stigmatizăm, să nu-i numim nebuni sau în alt fel, fiindcă îi supărăm și riscăm să avem  reacții neadecvate din partea lor.
De obicei, aceste persoane vor și așteaptă o atitudine pozitivă și respectuoasă față ele. Dacă o să vorbim cu ei manifestând respect, atunci, cu siguranță, vom primi de la ei un răspuns emoțional mult mai pozitiv și de zece ori mai mult respect.
Pe de altă parte, vreau să spun că aceste persoane nu sunt scutite de responsabilitatea de a se comporta adecvat în comunitate, de a nu încălca intimitatea altcuiva. Trebuie să recunoaștem că există persoane care, știind că suferă de o boală mintală, consideră că nu trebuie să răspundă în fața legii pentru acțiunile lor. Această poziție este incorectă.
Persoana respectivă trebuie să fie pusă la respect de către oamenii legii, dar nu prin impunere forțată de a urma un tratament sau prin izolare, ci prin discuții și metode mai umane, care ar stabili cauzele apariției problemei.
Apropo, nu întotdeauna persoana bolnavă mintal arată neîngrijit și are o expresie a feței neadecvată. Foarte des acești oameni arată perfect normal. Iar noi trebuie să avem o atitudine respectuoasă. Vorbim calm, nu pe tonuri ridicate, folosm cuvinte respectuoase, nu injurii.
Dacă știm că omul e bolnav, mesajul pe care vrem să-l comunicăm trebuie să fie clar și concis, pentru ca el să-l înțeleagă corect și să nu aibă temei pentru interpretări.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *