De acum încolo, fără cruci pe marginea drumurilor
În ultimele șase luni, aproape toate crucile și însemnele funerare de pe marginea drumurilor din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași au fost demontate și transferate în cimitirele din localitățile din preajmă.
Raionul Ungheni ocupă locul trei în republică după numărul însemnelor care au fost demontate – 157, după Fălești cu 166 de cruci și Ialoveni cu 214.
La Călărași, pe 1 mai, mai rămâneau să fie demontate șapte cruci, în timp ce la Nisporeni procesul fusese finalizat încă în luna martie.
Datele respective se conțin într-un comunicat de presă al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, instituția care a și venit cu inițiativa de a demonta crucile d epe marginea drumurilor încă în vara anului 2016.
”La Nisporeni, am reușit să demontăm crucile încă înainte de Paște. Nu le-am numărat, așa că nu știm exact câte cruci au fost scoase și mutate în cimitire”, a declarat pentru ”Expresul” Fiodor Vasilachii, șeful sectorului Nisporeni din cadrul SA ”Drumuri-Ialoveni”. Dânsul, însă, a remarcat că cele mai multe cruci erau instalate la o curbă de pe traseul Pîrlița – Nisporeni. ”În acel loc, se vede, au avut loc multe accidente rutiere, soldate cu decese. Din acest motiv și au fost instalate acele cruci”, a explicat.
Fiodor Vasilachii a menționat că o parte dintre cruci au fost demontate chiar de rudele celor decedați și transferate la mormintele acestora. ”Am avut și cazuri când rudele s-au interesat despre cruci abia după ce acestea au fost demontate. Noi le-am explicat unde le-am dus și oamenii au înțeles, nu au făcut gălăgie”, povestește dânsul.
Acum, când acostamentele drumurilor au fost curățate, Fiodor Vasilachii speră că nu vor mai instalate alte cruci. ”Eu cred că despre acest subiect s-a vorbit suficient în presă și oamenii, încetul cu încetul, încep să înțeleagă că locul crucilor e în cimitir și nu pe marginea drumului”, a punctat dânsul.
I-am solicitat părerea la subiect și lui Vadim Corostinschii, secretarul eparhial al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni.”Eu cred că noi nu trebuie să convingem oamenii să nu mai pună cruci pe marginea drumurilor, acolo unde a decedat cineva dintre apropriații lor. În momentul în care cineva suferă o asemenea pierdere, nu mai poate fi convins să nu-i pună o cruce pe locul unde și-a dat obștescul sfârșit. Însă, după mine, ar fi bine să fie puse cruci de lemn, care, în timp, ar putrezi, iar odată cu aceasta ar mai trece și din durerea celui care a suferit pierderea”.
Potrivit datelor Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, din noiembrie 2016 și până pe 1 mai 2017, au fost demontate 3174 de cruci din cele 3602 existente pe marginea drumurilor din Republica Moldova.
Urmează să fie demontate alte 428. Chetuielile pentru desfășurarea acestei acțiuni au fost acoperite din mijloacele financiare ale Fondului Rutier.
Lasă un răspuns