În curtea casei omului cu suflet de vioară. S-au adunat oameni – ambasadori ai frumosului
Timp de două zile, pe 27 și 28 mai, curtea casei celebrului lutier călărășean Vladimir Dodon, cel care a făcut lemnul să cânte, a fost plină de oaspeți. Timp de două zile, în curtea casei lui s-a cântat, s-au auzit acorduri de vioară, au fost oaspeți de valoare.
Cu toții au participat la cea de a doua ediție a Festivalului – concurs al interpreților violoniști ”Vladimir Dodon”. Unii au cântat, alții au ascultat și au aplaudat. Cert e că toți cei ce au venit, i-au adus un omagiu celui care a fost Vladimir Dodon.
Pe 28 mai, ar fi împlinit 68 de ani.
”Ați lăsat astăzi totul și i-ați oferit acest cadou lui Vladimir Dodon, căci prezența dumneavoastră aici, în curtea noastră, este cel mai de preț dar pentru el”, a spus soția lutierului, Maria Dodon. Or, în curtea lui Vladimir Dodon, s-au adunat oameni – ambasadori ai binelui, frumosului, adevărului și spiritului național.
Chiar dacă e la început de cale, festivalul se dorește unul de amploare, cu cel puțin încă 20 de mandate de cultură, frumos și bunătate, vorba Ecaterinei Stratan, profesoară la Liceul ”Vasile Alecsandri” din Călărași.
Primele schimbări deja au fost făcute. Dacă ediția I a festivalului a fost regională, iată că a II-a a fost deja națională. În plus, festivalul din acest an a avut două secțiuni: pentru copii și pentru adulți. Anul trecut a fost doar pentru copii.
”În aceste două zile, am văzut interpreți care au venit cu sufletul deschis, foarte sinceri și bine pregătiți”, a menționat maestrul în artă, Oleg Volontir, membru al juriului.
Per total, au participat la festival 19 copii și 6 maturi.
Fiecare ediție a Festivalului – concurs ”Vladimir Dodon” se va regăsi într-o broșură specială, astfel că cei interesați vor putea vedea, în fotografii, secvențe din cadrul festivalului.
Prima ediție deja a ieșit de sub tipar și au primit-o drept cadou toți participanții de la cea de a doua ediție.
”Vom păstra în istorie primii pași ai acestui festival, dedicat memoriei omului cu suflet de vioară”, a subliniat Cristina Smolenschi, specialist la Primăria orașului Călărași.
Participanții la festivalul-concurs au avut o prestație de zile mari. Și emoțiile au fost mari. Marina Mișcoi din Nisporeni s-a clasat pe locul II la secțiunea maturi, ceea ce i-a provocat multe emoții, mai ales că este prima sa diplomă de nivel național. ”Sunt doar emoții pozitive și îmi pare bine că am participat la acest festival. Sper să vin și la anul”, a spus dânsa pentru ”Expresul”.
Festivalul a adunat multă lume bună, oameni care cred cu ardoare în continuitatea lui.
Ediția din acest an a demostrat că în ograda ”omului cu suflet de vioară” va fierbe neîncetat această sevă a muzicii.
”Vladimir Dodon a făcut totul ca noi, cei care îi pășim pragul, să ne simțim bine. Viața constă în faptele pe care le face și le lasă omul, nu în bani, bogăție sau mandate”, a accentuat primarul de Călărași, Nicolae Melnic.
Festivalul a fost organizat de Primăria orașului Călăraşi, Asociaţia Obştească „Casa viori”, sub egida Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.
Lasă un răspuns