Campionul de la Nisporeni
Dacă îl veți întâlni pe stradă, e puțin probabil să vă atragă atenția. Dar e suficient să se dezbrace și să-și încordeze o dată mușchii și atunci, cu siguranță, nu veți mai putea să vă luați ochii de la corpul lui, care e format numai din masă musculară și nici un gram de grăsime.
Alexandru Moraru, antrenor la o sală de forță din Nisporeni, și-a construit, așa cum preferă chiar el să spună, un corp atletic de invidiat, datorită culturismului, o disciplină sportivă, care urmărește dezvoltarea viguroasă a musculaturii și pe care acesta o practică mai bine de 15 ani. Adică, de la vreo 14 ani.
La finele lui aprilie, el a obținut titlul de campion al Republicii Moldova la Bodybuilding și Fitness, categoria 75 de kilograme.
”Culturismul este mai mult decât un hobby pentru mine. Este o parte din viața mea”, a subliniat sportivul, după care a precizat că a ajuns să înțeleagă acest lucru la vârsta de 14 ani.
Inițial, a frecventat secția de gimnastică pe trambulină, mai apoi – cea de fotbal, iar mai târziu a ridicat haltere. De toate, însă, s-a plictisit foarte repede.
Iată culturismul este cu totul altceva, susține Alexandru Moraru. ”Este un gen de sport și greu, și frumos, și interesant”, îl descrie, apoi adaugă: ”Este ca un fel de salon de frumusețe, numai că pentru bărbați”.
Potrivit lui, așa cum femeile au grijă în permanență să arate frumos, și pentru asta merg la frizerie și saloane de frumusețe, așa și bărbații care își doresc mușchi proeminenți aleg să meargă la o sală de forță. Puțini însă știu că, pentru a obține acele pătrățele pe burtă, nu este suficient să ridici doar greutăți și să îndeplinești anumite exerciții.
”Acest sport este constituit din 80% alimentație sănătoasă și echilibrată și 20% de antrenamente”, explică Alexandru, după care face o remarcă: ”Ca să obții rezultatele dorite, în fiecare zi trebuie să faci antrenamente câte o oră – două, iar în restul timpului trebuie să umbli cu mâncarea după tine”.
”Eu singur mi-am stabilit dieta și am grijă să-mi pregătesc mâncarea necesară”, menționează, precizând că până acum a studiat individual tot ce se putea despre nutriția celor care practică acest gen de sport.
Astfel, produsele care nu trebuie să lipsească de pe masa unui culturist sunt carnea de pui sau de iepure, adică orice fel de carne dietetică, ouăle, legumele, în special broccoli, varza, sparanghelul, dar și orezul brun, fulgii de ovăs, pastele din soiuri dure de grâu și, desigur, fructele. Chiar dacă acest meniu îl bate la buzunar, Alexandru susține că nu-și poate închipui o zi fără să-l respecte cu strictețe. ”Așa m-am deprins și nu mai pot da înapoi”, recunoaște sportivul. Acum, când a prins gustul victoriei și al succesului, Alexandru Moraru, nu va renunța sub nici o formă la ocupația sa. Mai mult decât atât, are un plan de antrenamente și o dietă bine definită pentru următorii doi-trei ani.
Dacă le va respecta întocmai, afirmă că are șanse mari să-și arate mușchii la una din edițiile viitoare ale Campionatului European de culturism și fitness, la care visează să ajungă.
Lasă un răspuns