Sporul casei, ghid complet de îngrijire

Sporul casei este denumirea populară a Impatiens, o splendidă floare de grădină cu un aspect extrem de firav, dar care crește după 1-2 ani sub formă de boschet viguros cu ramuri lemnoase.
Planta are nevoie de protecție față de căldură și razele directe ale soarelui. Ideal este ca Impatiens să fie platată într-o zonă cu umbră parțială, astfel încât să fie în plin soare în primele ore ale dimineții. Soarele puternic face ca planta să se usuce rapid și să împuțineze numărul de flori.
Poate fi plantat cam oriunde. Astfel că se dezvoltă bine și în ghivece, cu sau fără agățător, containere cât și direct în pământul din grădină. Alegeți sol care să permită drenajul relativ ușor însă și retenția de apă, astfel încât să se evite lipsa de apă pe timpul verii. În cazul în care folosiți pământ din grădină, ar fi ideal să adăugați 30% compost de grădină, însă dacă nu aveți, adăugați neapărat îngrășăminte cu eliberare controlat sub formă de granule. Vă va scuti de multe neplăceri și probleme.
Verificați în timpul sezonului cald, chiar și zilnic, umiditatea solului. Un sol umed va produce cele mai sănătoase și mai frumoase flori de Impatiens posibile. Pentru asta trebuie să udați zilnic.
Verificați nivelul umidității cu degetul. Imediat sub stratul superficial de turbă sau pământ, solul trebuie să fie umed. Sporul casei se simte perfect în prezența apei, însă în cazul în care lăsați ca solul să se usuce, este posibil să moară foarte rapid.
Impatiens nu prea are nevoie de multă îngrijire. În ciuda supleții și aparenței sensibilități, este o plantă foarte rezistentă. Nu necesită curățarea florilor, ceea ce face munca mult mai facilă.
Sunt două metode clasice de înmulțire: prin semințe și prin butași. Pentru înmulțirea prin semințe pur și simplu strângeți semințele de la plantele bătrâne și plantați-le. Este nevoie ca semințele să simtă frigul iernii. Așa că ori le țineți afară peste iarnă, ori le puneți în frigider. Înmulțirea prin butași este o operație simplă, care necesită tăierea ramurilor de Impatiens și întroducerea într-un recipient cu apă. Doar după câteva zile veți observa micile mustăți ale rădăcinilor, după care poate fi plantată fie în grădină sau ghiveci.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *