În memoria petreștenilor deportați. Durere și lacrimi
Își aduce aminte și acum momentul în care doi oameni dragi, tatăl și bunelul, au fost ridicați în plină noapte și duși departe, în Siberia. Era mică, dar amintirea acelor momente e tot mai puternică, odată cu înaintarea în vârstă, recunoaște Eugenia Gherman din Petrești.
Pe 2 aprilie, în fața a zeci de petreșteni, cu emoții în glas, a povestit secvențele dureroare din viața ei, întipărite în memoria de copilă. ”L-a luat pe tatăl meu fără nici o pricină. Iar din momentul în care a fost ridicat, în casa noastră a pus stăpânire tristețea și durerea. Nu mai zâmbea nimeni, nu mai vorbea nimeni despre acele momente, ni le aminteam doar în gândul nostru”, povestește.
A vorbit cu un prilej deosebit. Duminică, 2 aprilie, la Petrești s-a scris o nouă filă, foarte importantă, în istoria satului. În prezența a numeroși localnici și oaspeți înalți, aici a fost dezvelit un monument ridicat în memoria petreștenilor deportați în Siberia, circa o sută la număr.
”Aceste persoane, numele cărora sunt imprimate pe cele două plăci ale monumentului, sunt eroi ai neamului nostru. Merită să ne închinăm în fața lor în fiecare zi, de fiecare dată, la fiecare sărbătoare”, a menționat, în discursul său, Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, originar din satul Costuleni, Ungheni. Dânsul i-a îndemnat pe cei tineri să aibă grijă de trecutul dureros, accentând: ”Dacă nu avem trecut, nu avem nici prezent și nici viitor”.
La eveniment a fost prezent și deputatul Mihai Ghimpu, cel căruia îi aparține inițiativa de a ridica în fiecare localitate din Republica Moldova câte un monument în memoria victimelor regimului totalitar-comunist. ”Monumentul dezvelit azi este încă un pas înainte spre memoria înaintașilor noștri, a celor care au suferit”, a subliniat și dânsul.
De notat că monumentul de la Petrești este al șaptelea la număr în raionul Ungheni. În republică sunt instalate deja, per total, peste 250 de astfel de monumente.
”E foarte plăcut că în Moldova mai sunt oameni cu inimă mare, care nu au uitat trecutul nostru și care se gândesc la viitor”, a menționat, la final, Serghei Gorea, primarul de Petrești. Monumentul a fost sfințit de un sobor de preoți, în frunte cu preotul paroh al Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din Petrești, Liviu Barbu.
Lasă un răspuns