O șansă mai mare de supraviețuire

Imagine simbol: e-sanatate.md

Imagine simbol: e-sanatate.md

În proiect
La Spitalul Raional Nisporeni se coace un nou proiect. Este vorba de crearea unei Unități de Primiri Urgențe, dotată cu toate cele necesare și care va activa non-stop, acordând ajutor oamenilor în cazuri de urgență.
Se pare că un proiect în acest sens va fi depus pentru finanțare în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020. ”Am revenit recent din Vaslui, unde am discutat cu reprezentanții unui spital de acolo despre implementarea unui proiect transfrontalier în domeniul sănătății”, ne-a comunicat Lidia Crăciun, directoarea spitalului Nisporeni.
Potrivit dânsei, deși partea română va fi aplicantul proiectului, cei mai mulți bani – circa un milion de euro – vor merge către spitalul din Nisporeni, căci anume aici e nevoie de investiții mai mari.
Asta, în cazul în care proiectul va fi acceptat.
”În România toate spitalele au unități de primiri urgențe. Astfel, colegii din Vaslui își doresc doar o modernizare, în timp ce la noi urmează să fie create”, a explicat Lidia Crăciun.
După ce a revenit din Vaslui, dânsa s-a și apucat de treabă, pregătind tot pachetul de documente pentru proiect, așa încât atunci când va fi dat startul, totul să fie pus la punct.
Deja a fost identificat și spațiul – actuala secție de internare. Mai exact, viitoarea unitate de primiri urgențe va fi cam aceeași secție, cu aceleași funcții, doar că va fi mult mai dotată. ”Acolo va exista și o sală de operații, și o sală de reanimare, și brigăzi de medici care vor lucra în ture. Totul va fi mai sofisticat și mai modern”, a mai explicat Lidia Crăciun.
În realitate
În acest an, Spitalul Raional Ungheni, alături de alte șase spitale raionale din R. Moldova, se vor alege cu câte o Unitate de Primiri Urgențe, comunică e-sanatate.md.
Acest fapt se datorează unui proiect moldo-elvețian, REPEMOL- Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgență Terapie Intensivă în Republica Moldova. Astfel, în luna martie, cele șapte spitale vor fi dotate cu echipamente și dispozitive medicale performante.
„Scopul principal al unităților de primiri urgențe este să acorde o șansă mai mare de supraviețuire persoanelor care se află în stări de urgență, dar și să sporească accesul populației la servicii medicale de calitate. O secție de internare nu poate face față unor astfel de cerințe, căci reprezintă un birou mai mult de ordin administrativ, în care se realizează înregistrarea pacientului în spital.
Pe când în unitățile de primiri urgențe se acordă asistență medicală de urgență în funcție de gravitatea cazurilor și apoi se decide asupra internării. Mai mult ca atât, aici activează medici-urgentiști sau reanimatologii care sunt instruiți să ofere asistență medicală de urgență, indiferent de specificul bolii sau starea pacientului”, a declarat pentru e-sanatate.md Silvia Morgoci, managerul proiectului REPEMOL.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *