Satele călărășene vor fi supravegheate
Proiectul ”Supraveghere de vecinătate” a ajuns și la Călărași. Pe 12 februarie, la Bahmut a fost ”tăiată” panglica pentru două sectoare de ”Supraveghere de vecinătate”.
Cei prezenți, peste 30 de cetățeni, au fost informați despre proiect, dar și îndemnați să dezvolte un parteneriat cu poliția. ”Pentru a obține un rezultat pozitiv, trebuie să lucrăm cu toții într-o direcție: și administrația publică locală, și poliția, și societatea civilă”, a subliniat Gheorghe Stratan, șeful Inspectoratului de Poliție Călărași, făcând un apel și către cetățeni:
”Vă îndemnăm să fiți activi şi să comunicați poliţiștilor cu încredere orice situaţie periculoasă care vă priveşte atât pe dumneavoastră, cât şi pe vecini, pentru a diminua numărul infracțiunilor”.
Igor Godea, primarul de Bahmut, susține că un astfel de proiect în localitatea pe care o gestionează este foarte util. ”Mulți concetățeni sunt plecați peste hotare, iar casele lor rămân nesupravegheate. Odată cu implementarea acestui proiect, casele se vor afla în vizorul vecinilor și nu doar, iar infracțiunile sper să se diminueze”, a făcut o remarcă dânsul.
Tot în aceste zile, a avut loc o ședință de lucru și la Nișcani, satul de baștină al șefului Inspectoratului de Poliție Călărași. S-a convenit că și aici vor fi create patru sectoare de ”Supraveghere de vecinătate”. Primarul Petru Sorici a făcut deja un apel către săteni să se implice și să contribuie la îmbunătățirea calității vieții prin acțiuni de supraveghere.
”Am decis ca fiecare polițist din cadul Inspectoratului de Poliție să pună temelia acestui proiect în satul lui de baștină. Primele roade deja s-au văzut săptămâna trecută”, a făcut o remarcă Gheorghe Stratan.
Inspectoratul de Poliție și-a propus ca, în prima jumătate a anului 2017, toate satele din raionul Călărași să fie incluse în acest proiect de supraveghere de vecinătate. ”Avem așteptări mari. Vom vedea ce ne va ieși. Sper că se vor diminua furturile în mod special, care sunt specifice zonelor rurale”, a mai spus Gheorghe Stratan.
„Supravegherea de vecinătate” este un model estonian eficient, bazat pe solidaritatea cetățenilor și ajutorul reciproc, pentru a spori gradul de securitate și prevenire a infracționalității. Este o acțiune comună, în care se implică vecinii, poliția, administrația publică și organizațiile civice interesate.
Lasă un răspuns