Pacienții cu diabet zaharat au o școală a lor

Foto-simbol
Foto-simbol

Foto-simbol
                             Foto-simbol

Noi școli au apărut la Țibirica, Bravicea, Bahmut, dar și în alte șapte localități din raionul Călărași. Nu sunt, însă, școli clasice, pentru copii, ci școli speciale, destinate unei categorii speciale de oameni, celor care suferă de diabet zaharat.
”Școala diabetului” a fost deschisă oficial în zece localități. Mai exact, în zece biblioteci publice din raion.
Startul a fost dat pe 22 ianuarie, la biblioteca din Țibirica. ”Este un serviciu replicat cu succes de la biblioteca ”Grigore Vieru” din Călărași”, a explicat șefa bibliotecii din Țibirica, Aurelia Bordei. În acea zi, peste zece persoane cu diabet zaharat din cele 39 existente în comună au avut posibilitatea să discute cu medicul de familie de la Centrul de Sănătate Ţibirica, Anatolie Tricolici. S-a vorbit și despre cauzele apariției bolii, și despre consecințe, și despre comportamentul persoanelor  cu diabet.
”Scopul nostru este crearea oportunităţilor pentru persoanele cu diabet zaharat de a-şi prelungi viaţa activă prin dezvoltarea competenţelor de monitorizare atentă a stării lor de sănătate şi prin valorificarea adecvată a tratamentelor”, a explicat Aurelia Bordei.
Pe 24 ianuarie, și biblioteca ”George Munteanu” din Bravicea și-a deschis Școala diabetului. La eveniment au participat 20 de persoane, care au avut o discuție utilă cu Mihail Tănase, șeful Centrului de Sănătate Bravicea. ”Oamenii și-au expus opiniile, și-au împărtășit din experiența proprie privind diverse aspecte ale bolii. Ei au solicitat, pentru următoarea ședință, un medic endocrinolog”, a comunicat bibliotecara Melania Pîrlici.
Peste 40 de persoane cu diabet zaharat sunt și la Bahmut, iar Galina Bulat, șefa bibliotecii de aici, a subliniat că era nevoie de o Școală a diabetului în localitate. Aceasta a fost deschisă aici pe 30 ianuarie.
Serviciul ”Școala diabetului” a fost replicat și în bibliotecile din Horodiște, Onișcani, Sipoteni, Meleșeni, Vălcineț, Sadova și Pitușca. ”Au fost selectate localitățile unde sunt cei mai mulți bolnavi de diabet zaharat”, a explicat Lidia Stratan, șefa Centrului de informare și documentare în domeniul medicinii și sănătății din cadrul Bibliotecii Publice Raionale ”Grigore Vieru” din Călărași.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *