O lecție pentru aleșii locali. ”Nu știți – întrebați!”

În fotografie: Ion Harea, șeful Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat și Oxana Radu, specialist principal la ședința Consiliului Local Călimănești

În fotografie: Ion Harea, șeful Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat și Oxana Radu, specialist principal la ședința Consiliului Local Călimănești

10 februarie 2017. Prima ședință a consiliului local Călimănești din acest an și prima bilă neagră pentru organizare.
Cel puțin, așa au dat să se înțeleagă reprezentanții Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, care au descins in corpore la Călimănești.
”Multe lucruri pe care le-am văzut la ședința consiliului local de aici, pur și simplu, ne-au uimit. Abateri au fost multe”, a declarat tranșant Oxana Radu, specialist principal al Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, după care a enumerat încălcările pe care le-a observat. ”În primul rând, ședințele de consiliu nu se deschid de către primar, ci de către secretarul consiliului. Nu am văzut notele informative la proiectele de decizii, care trebui să fie pregătite în prealabil de raportori. N-am văzut nici materiale adiacente la proiectele de decizii, cu excepția chestiunii despre executarea bugetului pentru anul trecut”, a specificat dânsa.
În replică, primarul Semion Cornescu a spus că știe cum trebuie să se desfășoare corect ședințele consiliului local, mai ales că are deja o experiență de 25 de ani în această funcție, el fiind la al șaptelea mandat consecutiv. Dar…
”Am deschis eu ședința, pentru că am vrut să ajut secretarul consiliului, care e în această funcție de puțin timp. Cât privește notele explicative și materialele adiacente, noi le avem doar într-un singur exemplar și vor fi anexate la documentele ședinței de astăzi”, a explicat dânsul.
Oxana Radu a remarcat și faptul că în consiliul local din Călimănești nu sunt funcționale comisiile de specialitate. ”Toate subiectele care se propun la ședință trebuie, mai întâi, să treacă prin comisiile de specialitate. Am înțeles că aici lucrează doar comisia finanțe și buget. De ce nu se întrunesc și celelalte?”, a întrebat dânsa.
Răspunsul a venit de la consilierul Constantin Burulea: ”La noi, cu părere de rău, numai o comisie lucrează, iar celelalte sunt moarte. Nu știu de ce se întâmplă așa. Atunci când vine vorba să ne adunăm și să discutăm, nu ne ajunge timp și tot amânăm”.
După ce i-a ascultat pe toți, a intervenit și șeful Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, Ion Harea. ”Vreau să înțelegeți că prezența noastră aici nu este pentru a vă face morală, dar pentru a vă îndrepta spre respectarea legislației în vigoare”, li s-a adresat oficialul, îndemnându-i să se informeze, să studieze. ”Ceea ce nu știți, întrebați. Noi ne vom strădui să organizăm și o ședință de instruire în acest sens”, a punctat dânsul.
Consiliul local Călimănești este format din cinci consilieri PLDM și patru consilieri PDM.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *