Nu vă fie frică, oameni buni!

”Dragă redacţie, vă scriu acest mesaj ca un recurs la morală”. Frumos început de scrisoare, nu? E tocmai ceea de ce avem mare nevoie, mai ales acum.
Recunosc, m-a bucurat mult prima frază. Dar, în foarte scurt timp, bucuriei mele i-a luat locul dezamăgirea.
Un oarecare anonim – nu a avut curajul să semneze, el, care făcuse din strat un recurs la morală!  – deci, un oarecare anonim cum turna zoi peste doctori, așa turna. Cică este “victimă” a sistemului medical.
Dacă ești victimă, nu e cazul să descrii exact ce s-a întâmplat, să-ți spui numele, astfel ca cei la care ai apelat să poată face o investigație, să poată să te ajute? Nu, omuleanul cu pricina a ales să debiteze mizerii.
”Tatăl meu, un bărbat în floarea vârstei, un bun familist şi un cetăţean cinstit, care şi-a îndeplinit mereu îndatoririle în faţa statului (care an de an îşi “procură” poliţa de asigurare medicală),  a trecut printr-un adevărat calvar”, citez din scrisoare.
Ei bine, dragă anonim, crezi dumneata că trebuie să fii neapărat un bun familist și un cetățean cinstit ca medicul să te ajute? Eu știu și sunt sigură de aceasta: marea majoritate a medicilor noștri sunt cu adevărat eroi, salvează sute de vieți, sunt mereu la datorie, chiar dacă se găsesc inși care vor să pară mai deștepți decât doctorul, chiar dacă salariile medicilor sunt foarte mici, chiar dacă fiecare medic lucrează pentru doi – se știe bine că toate spitalele duc lipsă acută de cadre medicale.
Și a doua: cică îți faci datoria față de stat, cumpărând polița medicală. Alo! Polița medicală e pentru dumneata, nu pentru stat și, dacă o cumperi, înseamnă că te gândești la sănătatea ta. Și bine faci că te gândești.
Iată un alt citat: ”Când l-a externat pe tatăl meu, i-a “înmânat” un extras de groază, de unde rezulta faptul că practic toate organele îi sunt bolnave si că nu are nici o şansă de a fi salvat. Dar s-a înşelat amarnic. Tatal meu este bine, ne-am adresat la specialiştii din Chişinău şi viitorul este promţător”. Să-mi fie iertată comparația, dar am avut impresia că am citit un anunț al vreunei vrăjitoare, gen Doamna Maria, care tratează totul și imediat.
Haideți să fim serioși! Nici un medic nu va elibera niciodată un extras ”de groază”, de unde să rezulte că pacientul nu are nici o șansă de a fi salvat. Văd că anonimul nostru e mare specialist în extrase medicale.
Mai spre final, autorul  face o remarcă: ”Nu vreau să generalizez, căci avem şi cadre medicale bune, medici conştiincioşi, cu suflet mare, dar care, din păcate, sunt impiedicaţi de “cei de sus” să salveze cât mai multe vieţi”.
Ia vezi Doamne, cei de sus îi împiedică. Cum vine asta?  Le ia doctorilor bisturiul sau tonomentrul din mână?
Și, cum se zice, sfârșitul încununează opera: ”Vă îndemn, dragi cititori, dacă treceţi ori aţi trecut vreodată printr-o situaţie de acest gen, nu vă fie frică să o comunicaţi lumii”. Un îndemn judicios. Nu vă fie frică, oameni buni! Dacă aveți ceva a spune, spuneți-o deschis, în față, fără a vă ascunde. Numai astfel am putea schimba situația în bine. În caz contrar, tot ce spuneți de după gard e calomnie. Iar calomnia se pedepsește.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *