La cules de ghiocei…

Fotografie din arhiva redacției

Fotografie din arhiva redacției

* ”Dacă rupi un buchețel de ghiocei pentru tine, nu e nimic ilegal”
* ”Noi acum ne ocupăm de colectarea plăților pentru poluare”
Au apărut primii ghiocei și, odată cu ei, au apărut și primii amatori de a-i culege.
Deși aceste plante gingașe și plăpânde sunt incluse în Cartea Roșie, mulți continuă să le adune, ca mai apoi să le scoată de vânzare, cu buchețelele, chiar pe marginea drumurilor.
Pe 27 februarie, inspectorii de mediu au prins în flagrant un grup de femei, care făceau buchețele din ghiocei chiar în pădure, după ce smulseră plantele din pământ.
Să fi văzut ce reacție au avut acestea, de parcă nu au comis nici o ilegalitate.
Reacția lor a fost filmată și apoi plasată pe rețelele de socializare, cu următorul mesaj: ”Prin aceste imagini vrem să arătăm cetățenilor prin ce umilințe trec inspectorii de mediu în lupta pentru ocrotirea mediului înconjurător, dar și cât de degradați în exprimare și acțiuni pot fi unii cetățeni de-ai noștri în timp ce încalcă legea”.
Din acest motiv sau, poate, din altele, inspectorii ecologiști din raionul Nisporeni, unde sunt păduri multe, nu se prea preocupă, în aceste zile, de problema respectivă.
”Noi acum ne ocupăm de colectarea plăților pentru poluare și avem oameni la ușă care ne așteaptă. Așa că nu vă pot răspunde la întrebare”, a declarat scurt Ion Ciortan, șeful Inspectoratului Ecologic Nisporeni, atunci când l-am întrebat care e situația în ceea ce privește culesul ilegal al ghioceilor în raion.
Nu a putut să ne spună mai multe nici colegul domniei sale, Vladimir Buga, care s-a arătat mirat de o asemenea întrebare. ”Dacă rupi un buchețel de ghiocei pentru tine, nu e nimic ilegal”, ne-a spus.
Nu am reușit să aflăm nici măcar ce penalități riscă cei care adună ghiocei din pădure și-i vând.
În schimb, șeful Inspectoratului Ecologic de Stat, Valeriu Nani, face un apel, pe Facebook, către cetățeni să nu cumpere ”plante incluse în Cartea Roșie, astfel participând indirect la dispariția acestora, lipsind următoarele generații de frumusețea acestor plante”.
 
 
 
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *