Ungheni – printre primii

Agenția Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) va oferi Republicii Moldova 4,43 milioane de franci elveţieni, echivalentul a circa 89 de milioane de lei, pentru implementarea primei faze a Proiectului „Reducerea poverii bolilor netransmisibile”.
Ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan, și directorul de cooperare al SDC, Simone Giger, au semnat, pe 16 ianuarie, un Memorandum de înţelegere în acest sens.
Potrivit unui comunicat de presă, obiectivul proiectului este de a contribui la îmbunătăţirea sănătăţii şi a bunăstării populaţiei, în special din mediul rural, prin reducerea mortalităţii şi morbidităţii determinate de bolile netransmisibile.
Inițial, vor fi create servicii calitative integrate de asistență medical în patru raioane: Ungheni, Fălești, Cahul și Ștefan-Vodă. Până la sfârșitul anului 2017, aceste servicii vor fi multiplicate în 8-10 unități teritoriale. Deocamdată, nu s-a anunțat care vor fi următoarele raioane.
Un accent deosebit se va pune în acest proiect pe informarea cetățenilor din mediul rural în legătură cu prevenirea și reducerea riscurilor apariției bolilor netransmisibile. În acest sens va fi creată o echipă de formatori naţionali în domeniul promovării sănătăţii.
Memorandumul de înțelegere privind implementarea Proiectului „Reducerea poverii bolilor netransmisibile” va fi valabil până la 30 iunie2020 și va fi gestionat de Institutul Elveţian Tropical și de Sănătate Publică (Swiss TPH).
Menționăm că Republica Moldova se confruntă cu o povară din ce în ce mai mare a mortalităţii şi morbidităţii determinate de bolile netransmisibile. Mai mult de jumătate din populaţie suferă de acestea, inclusiv de boli cardiovasculare, cancer, boli respiratorii cronice, boli digestive şi diabet, cauzând peste 80% din numărul total al deceselor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *