Astăzi este ajunul Bobotezei. Tradiții și obiceiuri

imagine - simbol
imagine - simbol

imagine - simbol
imagine – simbol

Creștinii ortodocși de stil vechi marchează astăzi Ajunul Bobotezei. În această zi se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic.
Astăzi în bisericile din țară se oficiază slujbe, iar la final se va săvârși Agheasma Mare. Agheasma Mare se oficiază de doua ori pe an, pe 18 ianuarie, în Ajunul Botezului Domnului și pe 19 ianuarie, în ziua praznicului Bobotezei.
 

Ajunul Bobotezei este o zi prielnicã şi obieceirilor păgâne: farmece, descântece, magii albe şi negre. Se spune că celor care postesc de Ajunul Bobotezei le merge bine tot anul.
Există credinţa potrivit căriea în dimineaţa de Ajunul Bobotezei dacă pomii sunt încărcaţi cu promoroacã, vor avea rod bogat. De Ajun, nu sunt admise certurile în casã şi nu se dă nimic cu împrumut, nici mãcar jăratec.
În Ajunul Bobotezei, în ziua de Bobotează, De Sfântul Ioan Botezătorul şi opt zile dupã aceea, nu se spalã rufe, pentru cã apele sunt sfinţite.
Fetele care cad pe gheaţă în de Boboteazã,se crede, că sigur se vor mãrita în acel an. Se mai spune că ajunul Bobotezei este cea mai geroasă zi a anului şi că în această noapte viitorul poate fi citit în oglindă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *