Sfatul specialistului | Cum alegem un cocoș bun de sămânță?

Dacă aveți în gospodărie vreo 10 găini, neapărat trebuie să aveți și un cocoș. Cum altfel?
Același lucru ni l-a spus și Ion Ciochină, specialist superior în zootehnie de la Secția agricultură, industrie prelucrătoare, relații funciare și cadastru Nisporeni. Anume acest număr de găini este ideal pentru un cocoș, susține dânsul. În caz contrar, din ouă nu mai așteptați să iasă pui. Ce-i drept, cocoșul trebuie să mai fie și bun de sămânță.
”Dacă un gospodar are găini și nu are cocoși, atunci va strânge din cuibare doar ouă limpezi sau, cum se  zice în termeni științifici, infertile”, explică specialistul, subliniind că anume cocoșul este cel care face deplină o familie ideală, păsărească desigur, și care are un rol important în lanțul reproductiv al neamului păsăresc.
Și, dacă ne-am clarificat cu numărul de moțate care revin la un cocoș, să vedem cum putem stabili cât e de prolific cocoșul? E simplu, afirmă Ion Ciochină. ”În primul rând, analizăm pasărea după aspect. Un cocoș bun trebuie să fie arătos, cu creasta roșie, ceea ce indică că este și sănătos. În al doilea rând, trebuie să urmărim comportamentul cocoșului vizavi de găini. Dacă acesta umblă țanțoș printre ele, le cheamă la mâncare printr-un sunet specific, iar ele răspund chemării, atunci să știți că acel cocoș și-a asumat pe deplin rolul de cap al familiei și nu se va da bătut cu vreuna dintre găini”, a mai adăugat specialistul.
”Dar dacă, totuși, cocoșul nu face față ”responsabilităților” sale reproductive?”, îl întreb pe Ion Ciochină. Răspunsul nu a întârziat să vină: ”În așa caz, riscă să ajungă în oală, mai exact în răcituri. Această mâncare tradițională se pregătește anume din cocoș. Iar în locul lui se alege alt cocoș”.
Conform registrului de evidență a păsărilor și animalelor din raionul Nisporeni, în luna decembrie 2016 erau înregistrate, în total, 133 575 găini și cocoși. Reieșind din formula enunțată de Ion Ciochină: 10 găini la un cocoș, am putea presupune că numărul cocoșilor e de 12143.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *