Efectele reformei în medicina primară | Centre de sănătate autonome avem, dar cine să lucreze în ele?

În fotografie: Septembrie 2012. Inaugurarea oficială a Centrului de Sănătate Boldurești după o reparație capitală

În fotografie: Septembrie 2012. Inaugurarea oficială a Centrului de Sănătate Boldurești după o reparație capitală

Centrul de Sănătate Boldurești a fuzionat cu Centrul de Sănătate Nisporeni. O decizie în acest sens a fost luată la ultima ședință a Consiliului raional Nisporeni din 2016, pe 15 decembrie.
Acum patru ani, însă, în 2013, Centrul de Sănătate Boldurești se despărțea cu bucurie de Centrul Medicilor de Familie Nisporeni și devenea autonom.
Iată că n-a mers. De ce? De ce a fost nevoie să fie făcut un pas înapoi?
”Centrul de Sănătate Boldurești a fuzionat cu noi, pentru că acolo nu are cine lucra. A rămas doar un medic la o populație de 6000 de persoane. Vă dați seama ce înseamnă aceasta?”, a făcut o explicație Vera Tăbăcaru, șefa
Centrului de Sănătate  Nisporeni.
Potrivit dânsei, inițiativa a venit din partea colectivului medical din Boldurești. ”Toți angajații, în număr de 23 de persoane, au depus la Consiliul Raional Nisporeni o cerere de fuzionare. Mai departe cunoașteți ce s-a întâmplat și ce decizie au luat consilierii”, a mai făcut dânsa o remarcă, după care a precizat că, odată cu fuzionarea respectivă, schimbări mari la Boldurești nu se așteaptă. Doar că în ajutor medicului de familie de acolo îi va veni, o dată pe săptămână, un medic de la Nisporeni.
”De două luni deja lucrez aici singură. În loc de patru medici de familie, pe care ar trebui să-i avem pentru cele patru sate: Boldurești, Băcșeni, Brătuleni și Cîrnești, există doar unul! Și surori medicale avem doar două în loc de patru.
Sunt probleme. E foarte greu de lucrat în asemenea condiții”, a declarat Ana Butnaru, medic de familie la Boldurești.
Din spusele dânsei, în perioada 2013-2016, cât instituția a fost autonomă, aici s-au perindat trei directori. Se pare că nici unul dintre ei nu a făcut față responsabilităților manageriale. Au plecat toți.
”Nu vreau să vorbesc despre problemele noastre interne. Acest lucru nu ține de competența mea”, a mai spus medicul de familie, dând de înțeles că nu are timp să discute cu noi, pentru că are la ușă mulți pacienți.
Spre deosebire de Ana Butnaru, primarul de Boldurești, Vasile Miron, a fost mai deschis și ne-a spus tot ce știe despre Centrul de Sănătate și problemele cu care se confruntă acesta.
”După primul an de autonomie, instituția, condusă pe atunci de directorul Oleg Musteață, a intrat în vizorul Curții de Conturi și al organelor de drept pentru încălcări financiare grave ce fuseseră  depistate aici. În rezultat, Musteață a fost eliberat din funcție și privat de dreptul de a activa în domeniu timp de trei ani. A venit un nou director – Ana Vidrașcu, medic de familie în vârstă de 70 de ani, care, de vreo trei-patru luni, se află în concediu de boală. Între timp, interimatul a fost asigurat de o tânără specialistă, care, însă, peste vreo două luni a plecat la munci în Italia”, ne-a povestit primarul, după care a punctat: ”În prezent, la Boldurești avem doar doi medici de familie, ambii cu vârste înaintate. Iar tinerii nu vor să vină aici să muncească. Păcat. Acest centru de sănătate era atât de promițător la începuturi…”.
O reformă negândită
L-am rugat să ne comenteze situația pe Oleg Belbas, directorul Agenției Teritoriale a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.
”Crearea centrelor de sănătate autonome a fost o idee bună, care a venit, prin anul 2011, din partea fostului ministru al Sănătății, Andrei Usatîi. Scopul era ca medicul de familie să fie cât mai aproape de pacient, așa cum, de obicei, se întâmplă în țările europene. La noi, însă, această reformă nu a prins rădăcini peste tot, inclusiv la Boldurești”, a menționat dânsul, după care a explicat și de ce: ”Din punctul meu de vedere, a fost scăpat un detaliu foarte important: resursele umane. Și, dacă resurse umane nu-s, atunci despre ce fel de centru de sănătate cu autonomie financiar-juridică mai poate fi vorba? Asta a fost și greșeala cea mai mare a reformei de descentralizare a medicinii primare. Am creat centre în care nu are cine lucra”.
Oleg Belbas a mai subliniat că, din cauza acestei greșeli, nu este exclus ca, în viitorul cel mai apropiat, și alte centre de sănătate să renunțe la autonomia lor, căci abia de mai rezistă în fața dificultăților administrative cu care se confruntă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *