Despre optimism, nemulțumiri și… pensii

Ungheniul este un raion aproape de sufletul actualei ministre a Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș.
A recunoscut-o chiar ea, în fața persoanelor de răspundere din raion, pe 17 ianuarie, în cadrul unei întâlniri de serviciu.
”Am o relație de lungă durată cu acest raion, am avut o legătură strânsă cu Ungheniul pe perioada activității mele precedente, din anul 2001 până în 2015”, a explicat dânsa.
De notat că în această perioadă, Stela Grigoraș a activat la „EveryChild”, filiala din Moldova, ea fiind director de țară, apoi a fost președintă a Asociației ”Parteneriate pentru fiecare copil”, astfel că a avut posibilitatea să implementeze la Ungheni numeroase proiecte ce vizează protecția copilului.
Impresia pe care i-au lăsat-o unghenenii a fost una mai mult decât bună. ”Totdeauna mi s-a părut că Ungheniul este pionier în realizarea mai multor proiecte, că oamenii de aici au curajul și competențele necesare pentru a dezvolta lucruri noi. Cel puțin, în domeniul protecției sociale Ungheniul a fost mereu promotorul schimbărilor în bine”, a spus dânsa.
Aflându-se în fața unui public atât de important, ministra nu a ratat șansa să vorbească despre realizările obținute, despre voința politică a actualei guvernări de a face reforme în acest sistem. Un prim pas evident a fost reforma de pensii, lăudată de unii și criticată de alții.
Vor urma noi reforme, a dat asigurări Stela Grigoraș.
Chiar dacă ministra a declarat că a pășit cu optimism în anul 2017, că lucrurile merg tot mai bine, nu prea a fost aplaudată.
Întrebările care i-au fost adresate au fost, în bună parte, durute. ”Cine suntem noi, pensionarii și veteranii, doamnă ministră? E revoltător ceea ce se întâmplă!”, i-a spus printre lacrimi Boris Zugravu, președintele Organizației persoanelor în etate din raionul Ungheni, referindu-se, în mod special, la protecția socială a bătrânilor.
”Lucrez de 30 de ani în cultură și de 30 de ani s-a uitat de salariile și condițiile noastre de muncă”, a declarat și Maria Bolotovici, șefa Secției Cultură și Turism.
Primarii și-au exprimat nemulțumirea vizavi de acordarea ajutoarelor sociale unor persoane care nu vor să muncească și au devenit, din cauza acestora, adevărați trântori. Tot ei au atenționat asupra lipsei unor specialiști în domeniul asistenței sociale.
În parte, ministra a fost de acord cu vorbitorii, dând asigurări că multe dintre problemele enunțate se află în vizorul Guvernului și al specialiștilor de la minister.
Despre reforma în sistemul de pensionare. Stela Grigoraș a recunoscut că, deocamdată, prea puține explicații au fost făcute, astfel că lumea nu este informată suficient despre toate aspectele acesteia. Dar… ”e o reformă care vine să asigure echitatea, să echilibreze sistemul din punct de vedere financiar, să asigure un trai mai bun pensionarilor”, a accentuat dânsa.
Tudor Rădeanu, șeful Secției Asistență Socială și Protecția Familiei din Ungheni, a propus să  fie inițiată  o linie fierbinte, astfel ca orice cetățean să aibă posibilitatea să apeleze după explicații, să afle răspunsul la întrebările care-l frământă. După ce a menționat că e o propunere judicioasă, ministra a promis că se va ține cont de ea.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *