De Crăciun la spitalul cu cei mai mulți… Crăciuni

Crăciunii de la Spitalul din Nisporeni
Crăciunii de la Spitalul din Nisporeni

Crăciunii de la Spitalul din Nisporeni
Crăciunii de la Spitalul din Nisporeni

Pomul de Crăciun deja e împodobit. Lumea e bine dispusă. A venit Crăciunul.
De fapt, la Spitalul raional din Nisporeni, Crăciunul este mereu și asta, pentru că aici vin la muncă, zi de zi, patru Crăciuni și cine știe câți foști Crăciuni.
În ajun de Crăciun, Crăciun cu acte în regulă
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, cel mai mare Crăciun de aici, directoarea spitalului, Lidia Crăciun, a fost confirmată oficial în funcție de Consiliului raional, după ce a trecut cu brio concursul organizat de Ministerul Sănătății. Toți cei 30 de consilieri prezenți la ședință au votat pro. Nici unul nu s-a abținut, nici unul nu a votat contra. O unanimitate absolută, chiar dacă aleșii poporului reprezintă diferite formațiuni politice.
”Moș Crăciun a venit la spital odată cu Lidia Crăciun”, a declarat, fără drept de apel, Ana Crăciun, asistentă superioară în secția de chirurgie. A explicat și de ce: ”Grație dânsei, multe lucruri s-au schimbat în bine. Acum ne simțim în rând cu colegii din alte spitale”.
Ne-a spus că poartă numele de familie Crăciun deja de 28 de ani, de când s-a căsătorit. Îl poartă cu mândrie. Este adevărat, copiilor, când erau mici, nu le prea plăcea acest nume. Acum sunt mari și se mândresc că vin din neamul Crăciunilor cu rădăcini de la Bălănești, satul aflat în topul localităților din Republica Moldova cu cele mai multe nume de familie Crăciun.
Ana Crăciun ne-a mărturisit și care este cea mai mare dorință a ei în ajun de Crăciun:  să revină sănătos acasă feciorul ei, aflat în prezent într-o misiune militară în Kosovo.
Tot din Bălănești vine și Lidia Crăciun, directoarea spitalului. Inițial, a fost Creciun. Așa i-au ortografiat numele de familie, pe care-l poartă de la vârsta de 21 de ani, sovieticii. ”Am umblat foarte mult ca revenim din nou la Crăciun”, a mărturisit, după care a accentuat: ”Acum suntem toți cu numele Crăciun”.
Ne-a mai spus că-i plac nespus de mult sărbătorile și, în mod special, Crăciunul. ”Aștept și eu cadouri. Scriu și eu scrisori lui Moș Crăciun, iar uneori dorințele mele chiar se îndeplinesc”, a făcut o remarcă.
Ca orice om, își dorește, în primul rând, sănătate. Își mai dorește o familie fericită, căci, vorba dânsei, dacă în familie e totul bine, și la serviciu e bine. Și mai are o dorință. ”Ca orice femeie visez să vină Moș Crăciun, să coboare prin hogeag și să-mi facă vreo surpriză. De ce nu?”, spune.
În calitate de director de spital, are multe planuri. Una dintre dorințe i s-a îndeplinit deja. Instituția a trecut cu succes acreditarea. ”Pentru anul 2017, avem un proiect foarte important privind renovarea blocului chirurgical, care este și blocul central al spitalului. E un proiect serios, pe care sper foarte mult să-l realizăm cu succes. Îmi mai doresc să deschidem o secție de reabilitare. Nu în ultimul rând, îmi doresc să pot să fiu pe o undă cu tot colectivul, căci numai așa putem obține succes după succes”, a recunoscut.
Și mai există o Lidia Crăciun la spitalul din Nisporeni. Este asistentă superioară în secția consultativă de ambulatoriu. ”Vreau ca Moș Crăciun să ne aducă la anul un neurolog”, a spus.  De ce? Pentru ca soțul ei, Ion Crăciun, care este și narcolog, și psihiatru, și neurolog, să fie un pic mai liber. Acum e suprasolicitat, vine acasă târziu și foarte obosit.
S-au căsătorit cu 34 de ani în urmă și de atunci e Lidia Crăciun. Nu a avut nici o reținere să-și ia acest nume. Fiica lor, însă, pe la vârsta de cinci ani, le declaraseră într-o bună zi că nu mai vrea să fie Crăciun, deoarece copiii de la grădiniță o poreclesc ”Moș Crăciun cu sacu-n spate”. A convins-o ușor că poartă un nume foarte frumos. Acum, fiica e căsătorită și are un alt nume. ”Sunt un pic nostalgică, că ea, fiind unicul copil în familia noastră, nu va transmite mai departe acest nume”, a recunoscut.
”Ce să mai spun? Soția mea a vorbit despre toate”, a făcut o remarcă Ion Crăciun, după care a adăugat: ”Totuși, vreau să menționez că prietenii mei îmi spun că sunt cei mai fericiți, deoarece Crăciunul e în permanență cu ei. Deci, Crăciunul pentru mine și prietenii mei e în fiecare zi”, a concluzionat dânsul.
Am dat, la spitalul din Nisporeni, și de o fostă Crăciun, rădăcinile căreia tot din Bălănești i se trag. Chiar dacă sunt zeci de ani de când nu mai poartă acest nume, tot Crăciun a rămas pentru colegi și prieteni. Este vorba de Ecaterina Midrigan, medic obstetrician-ginecolog. Spune cu mândrie că numele Crăciun i-a purtat mereu noroc. Și acum, se pare, îi poartă. Or, de Crăciun s-au născut cele două nepoțele ale ei. Una – de Crăciun pe stil nou, iar alta – de Crăciun pe stil vechi.
De două ori Crăciunul
I-am întrebat pe interlocutorii mei când sărbătoresc, totuși, Crăciunul?Toți ca unul au răspuns: și pe stil nou, la 25 decembrie, și pe stil veci, la 7 ianuarie.
I-am întrebat ce-și doresc în noul an? Toți ca unul au răspuns: sănătate. Iar pentru spital, locul lor de muncă – să continue ceea ce a început în 2016.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *