Cine împarte parte-și face | Sau despre cum se împart banii Guvernului României pentru grădinițele din Republica Moldova


Știați că fiecare a cincea grădiniță din cele selectate pentru a beneficia de tranșa a doua a grantului Guvernului României pentru renovarea instituțiilor preșcolare din Republica Moldova este din raionul Nisporeni?  E, de fapt, un record absolut.
Doar raionul Florești se poate lăuda că în lista cu pricina sunt incluse zece grădinițe din teritoriu. În rest, cam răruț. Din raionul Ungheni – nici o grădiniță. Din Călărași – doar una.
Per total, banii – 67 milioane 950 mii de lei – urmează să ajungă în 83 de grădinițe din 23 de raioane, inclusiv municipiul Chișinău.
Apropo, lista cu grădinițele ce urmează să primească bani pentru renovare a fost elaborată de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, în colaborare cu Ministerul Educației.
Întâmplător sau ba, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor din Republica Moldova, Vasile Bîtca, este originar din Nisporeni. Mai mult ca atât, în perioada 2011-2015, a fost președinte al raionului Nisporeni.
Fiind contactat telefonic, dânsul a subliniat că nu are nici o legătură numărul mare de grădinițe selectate din raionul Nisporeni cu afinitatea sa cu Nisporeniul. Explicația e cu totul alta.
”Multe grădinițe din Nisporeni au început lucrările de reabilitare încă pe timpul când eu eram președinte al raionului. Pe atunci, am reușit să atragem peste 23 de milioane de lei pentru 27 de grădinițe, din primul grant oferit de Guvernul României. Cu toate acestea, banii respectivi nu au fost suficienți și nu a fost posibilă finalizarea tuturor lucrărilor. De aceea am decis, împreună cu colegii noștri români, să le mai oferim surse din tranșa a doua de grant, pentru a scoate în capăt cele începute”, a spus Vasile Bîtca.
Oficialul a venit imediat și cu argumente în favoarea afirmației sale. ”La Vânători, bunăoară, grădinița nu a activat mai bine de 20 de ani. Grație sumei de 1,5 milioane de lei, bani investiți aici din prima tranșă a grantului, a fost reparat capital edificiul. Acum, a fost solicitat încă un milion de lei pentru sistemul de încălzire. La fel și la Bolțun: în prima tranșă li s-au dat 1,5 milioane lei, iar pentru finalizarea lucrărilor de renovare și asigurarea condițiilor decente de funcționare mai este nevoie de 900 mii de lei”.
Potrivit ministrului Bîtca,  banii oferiți de Guvernul României au fost distribuiți, în mare parte, anume după acest criteriu. Adică, banii revin anume grădinițelor care nu au finalizat lucrările începute.
Lista grădinițelor din raionul Nisporeni, planificate pentru a beneficia de suport financiar din partea Guvernului României:
Grozești  – lucrări de reparație capitală și/sau dotare  – 1 milion 900 mii lei
Vînători – lucrări de reparații/ reconstrucții /construcții și/sau dotare   – 1 milion lei
Bolțun – lucrări de construcții și/sau dotare  – 900 mii lei
Șișcani – lucrări de reparații/ reconstrucții /construcții și/sau dotare   – 800 mii lei
Milești – lucrări reparație capitală – 500 mii lei
Iurceni – lucrări de amenajare și dorate – 450 mii lei
Bălănești – lucrări de reparații/ reconstrucții /construcții și/sau dotare  – 400 mii lei
Boldurești – reparația capitală a cantinei, dotare – 350 mii lei
Valea Trestieni – lucrări de reconstrucție / amenajare și dotare – 300 mii lei
Brătuleni – lucrări de eficientizare energetică și amenajare a teritoriului – 300 mii lei
Bălăurești – lucrări de reparații/ reconstrucții /construcții și/sau dotare   – 300 mii lei
Bursuc – reconstrucția canalizării – 200 mii lei
Ciutești – lucrări de reparații/ reconstrucții /construcții și/sau dotare – 200 mii lei
Seliște – lucrări de amenajare și reconstrucția canalizării – 200 mii lei
Cristești – lucrări de reparații/ reconstrucții /construcții și/sau dotare – 100 mii lei
Bărboieni – lucrări de reparații/ reconstrucții /construcții , amenajarea teritoriului și/sau dotare – 100 mii lei
Soltănești – lucrări de reparații/ reconstrucții /construcții și/sau dotare – 100 mii lei.
Deci, în raionul Nisporeni vor veni 8,1 milioane de lei din cei aproape 68 de milioane.
De notat că absolut toți primarii localităților respective fac parte din Partidul Democrat.
La Călărași: una și bună
O singură grădiniță din raionul Călărași va beneficia de suport oferit de Guvernul României. Este vorba de grădinița nr. 2 din Sipoteni, care urmează să primească 4 milioane 900 mii de lei, pentru instalarea sistemului de ventilare, lucrări de finisare interioară parțială, termoizolare, amenajarea teritoriului și drumul de acces.
”La noi în raion numai Sipoteniul avea nevoie de sprijin financiar pentru renovarea grădiniței. Celelalte instituții preșcolare sunt funcționale și nu au probleme ieșite din comun, care ar necesita investiții mari”, a specificat președintele raionului Călărași, Sergiu Artene. Referindu-se la Sipoteni, oficialul a accentuat că ”localitatea chiar merită o investiție atât de valoroasă, deoarece se numără printre puținele sate din Republica Moldova, unde natalitatea este în creștere în ultimii ani”.
Fiind solicitat să comenteze lista grădinițelor ce vor beneficia de acest suport, dânsul a spus că nu are nimic împotriva acesteia. ”Nu mă încumet să comentez negativ subiectul”, a zis.
Și la Ungheni sunt grădinițe cu lucrări nefinalizate, dar..?
Deși e cel mai mare raion din regiune, nici o instituție preșcolară din raionul Ungheni nu a fost inclusă, de data aceasta, în Lista grădinițelor planificate pentru a beneficia de suportul financiar din partea Guvernului României.
Explicațiile ministrului Vasile Bîtca privind criteriile de selectare se pare că nu au fost convingătoare pentru președinta raionului Ungheni, Ludmila Guzun. Dânsa a declarat pentru ”Expresul” că și Ungheniul, la fel ca Nisporeniul, are grădinițe care au beneficiat de suport financiar din partea Guvernului României la prima etapă și care mai au nevoie de bani pentru finalizarea lucrărilor începute.
”Deși am insistat să fie incluse în listă și grădinițele noastre, prezentând proiecte și devize de cheltuieli, nu știu de ce solicitările noastre nu au fost auzite”, a subliniat președinta, după care a continuat: ”Eu regret foarte mult acest fapt. Noi avem în raion grădinițe mari, cum ar fi la Pîrlița, cu 275 de copii, sau la Măcărești, cu peste 200 de copii, care necesită intervenții de urgență. Cu părere de rău, doleanțele noastre nu au fost luate în calcul”.
Ce spune Vasile Bîtca?
Fiind întrebat de ce la Ungheni nici o grădiniță nu a beneficiat de suport financiar, ministrul  Dezvoltării Regionale și Construcțiilor din Republica Moldova a răspuns: ”Nu știu. Probabil că la Ungheni nu au fost situații similare cu cele de la Nisporeni. În plus, suma de trei milioane de euro nicidecum nu ar fi ajuns pentru toate grădinițele”.
Reamintim că la prima etapă, în anul 2014, din cele 20 de milioane de euro, pe care Guvernul României i-a oferit ca suport financiar nerambursabil pentru reabilitarea grădinițelor din Republica Moldova, în regiunea Ungheni – Nisporeni – Călărași au ajuns 52 milioane 754 mii de lei, bani cheltuiți pentru renovarea a 85 de grădinițe din cele trei raioane.
Din raionul Nisporeni au beneficiat atunci de ajutor 27 de grădinițe, fiind oferite 23 milioane 574 mii lei –  o sumă record în republică. În raionul Ungheni numărul grădinițelor beneficiare a fost de 38, dar suma oferită a fost de doar 13 milioane 590 mii de lei. Călărașiul, cu 20 de grădinițe, a beneficiat, în total, de 15 milioane 590 mii de lei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

4 Comments

  • Eu stiu ca europenii nu dau bani oricui si monitorizeaza atent procesul de utilizare a fiecarui cent, deci am ajuns sa vad si eu cum conducerea tarii in sfirsit a adus investitii si banii nu vor fi furati ca pe vremea fostelor guvernari.

    Reply
  • Și cică Dodon vrea alegeri anticipate, așa cum vrea și Maia Sandu, și Andrei Năstase. Alegerile anticipate înseamnă înghețarea relațiilor cu partenerii europeni, inclusiv și cu România, care, la moment, este cel mai important partener pentru țara noastră.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *