Pe lacurile abia înghețate

În fotografie: Andrei Racoveț îi avertizează pe copiii din Măcărești

În fotografie: Andrei Racoveț îi avertizează pe copiii din Măcărești

A fost nevoie de vreo două zile cu temperaturi puțin joase de zero grade și iată că mulți copii s-au grăbit să iasă la joacă pe lacurile abia înghețate.
O imagine de acest fel am surprins-o la Măcărești. Câțiva băiețandri se zbenguiau pe gheața fragilă, care putea crăpa în orice moment. Și atunci s-ar fi putut produce o tragedie.
Voioși că au scăpat de orele de la școală, aceștia au mers direct la iaz. Și-au lăsat ghiozdanele pe mal, s-au înarmat cu bețe și ciomege și imediat au improvizat un joc de hochei.
Ce mai veselie era” Ce mai chiote și strigăte răsunau dinspre locul cu pricina. Nimeni nu le atrăgea atenția, iar ei cum fugăreau un pietroi pe gheață, așa îl fugăreau. Lacul era numai al lor.
Băieții erau atât de ocupați și atrași în jocul lor, încât nici nu au observat când lângă lac și-a făcut apariția un grup de salvatori, angajați ai Direcției Situații Excepționale din Ungheni. Nu au venit la solicitarea cuiva. Treceau, întâmplător, pe acolo și au observat jocul periculos al copiilor.
Astfel, în scurt timp, bucuria tinerilor hocheiști le-a picat în scârbă. Ei au fost rugați să iasă la mal. ”Voi știți că acum nu se poate să vă jucați pe gheață?”, i-a întrebat răspicat Andrei Racoveț, șeful serviciului protecție civilă, după care i-a sfătuit să meargă acasă și să nu mai repete fapta lor nechibzuită. ”Este foarte periculos, pentru că gheața e subțire și ar putea să nu reziste sub greutatea voastră”, le-a explicat. Ca să fie mai convingător, le-a făcut și o demonstrație, bătând de câteva ori cu un băț  în gheață. Gheața s-a făcut bucăți…
Supărați oarecum de deranj, băieții au dat ascultare salvatorilor. ”Mă tem că avertismentul nostru a fost valabil doar pentru ziua de azi, iar mâine acești copii, care sunt lăsați de capul lor, ar putea reveni aici”, a făcut o remarcă Andrei Racoveț.
În condițiile creșterii temperaturilor de afară și a vremii instabile din această perioadă Direcția Situații Excepționale Ungheni atenționează cetățenii să nu se aventureze pe întinderile de apă înghețate. Totodată, desfășoară razii de verificare a lacurilor din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași pentru prevenirea cazurilor de înec.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *