A fost timid, dar a ajuns să fie aplaudat de milioane

andrei-rata
În fotografie: Andrey Rawel (Andrei Rață) foto: dougvansat.com

La 19 ani, grație piesei sale, ”Aether“, a intrat în vizorul celui mai bun DJ din lume, Armin van Buuren.
La 22 de ani, a ajuns în TOP 100 DJ ai lumii, fiind primul artist din Republica Moldova, care a obținut o astfel de performanță. Atunci, s-a clasat pe locul 24.
La 24 de ani, participă la unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică electronică din lume,  Tomorrowland, organizat în orașul belgian Boom.
Vă vine să credeți că toate aceste realizări se referă la un tânăr călărășean, pe nume Andrei Rață? Ei bine, în lumea muzicală e cunoscut ca Andrew Rayel. A fost și continuă să fie aplaudat de milioane de amatori de muzică electronică. A evoluat pe scene importante ale lumii, alături de nume mari, cum ar fi: Dash Berlin, Above & Beyond, Ferry Corsten, Bobina, Stonface & Terminal, Super8 & Tab, Alexander Popov.
Notă:
Andrei Rața s-a născut la 21 iulie 1992, la Călărași. A absolvit Liceul ”Mihail Sadoveanu” și  Școala de muzică din Călărași, a făcut Facultatea de Contabilitate la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM), urmând astfel calea părinților săi, care sunt contabili.
”Consider că fiecare persoană, indiferent de domeniul în care activează, trebuie să aibă și o profesie stabilă, reală. Niciodată nu știi cum se poate întoarce viața”, spunea dânsul într-un interviu.
În prezent, este DJ, are un orar foarte încărcat. ”Faima și recunoștința internațională îți aduc multe încercări extrem de grele”, recunoaște.
Am încercat să-l găsim, să-i adresăm  câteva întrebări. Nu a răspuns la solicitările noastre. Se pare că timpul îi este programat secundă cu secundă.
Am decis să aflăm mai multe despre celebrul călărășean de la foștii săi profesori.
”Era un băiat timid și liniștit. Era capabil și avea înclinații deosebite pentru muzică”, își amintește Svetlana Stăvilă, fostă directoare a Școlii de Arte din Călărași, unde a studiat muzica Andrei Rață.
”Ani la rândul, a participat la concursul ”Micul compozitor”, organizat la noi în școală, și, de fiecare dată, venea cu ceva nou. A ocupat mereu, cum era și firesc, locuri de frunte”, mai spune dânsa, după care adaugă: ”Când au auzit pentru prima dată de succesele lui Andrei, profesorii de la Școala de Arte au simțit un enorm val de mândrie. Este ca și copilul nostru”.
Profesoara care i-a predat teoria muzicală, Tatiana Chiriac, recunoaște că a văzut în el o viitoare stea. Și nu s-a înșelat.
Și Valeriu Gorincioi, directorul Liceului ”Mihail Sadoveanu”, își amintește foarte bine de fostul elev, acum DJ renumit. ”Andrei era un băiat obișnuit, nu se deosebea cu nimic de ceilalți colegi ai săi. Avea succese la învățătură și niciodată nu făcea boroboațe”, ne-a spus. A recunoscut că, atunci când l-a văzut pentru prima dată pe marile scene ale lumii, a avut un sentiment de mândrie pentru discipolul său.
”Noi avem mulți tineri talentați, care, pur și simplu, nu își dezvoltă talentul. Andrei, prin munca lui asiduă – pentru că a muncit foarte mult – și-a dezvoltat talentul și a ajuns unde a ajuns”, a subliniat directorul.
Apropo, chiar dacă este primit cu aplauze și urale oriunde merge, Andrei Rață a recunoscut în fața presei că cel mai bine se simte acasă, la Călărași, în studioul său personal. Acolo se simte în armonie, acolo poate crea, acolo și-a creat toate piesele sale. E mândru că are șansa să promoveze imaginea Moldovei peste tot în lume. andrei-rat


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *