Fizica la Ungheni. Un model pentru toată republica

seminar-ped-1
Profesori din toată republica – la Ungheni

Cu certitudine, raioanele Ungheni, Călărași, Orhei, Soroca pot fi un exemplu pentru toată Republica Moldova în ceea ce privește promovarea educației și, în mod special, a disciplinei școlare fizica.
seminar-ped-2
În fotografie: Igor Evtodiev

O spune însuși Igor Evtodiev, doctor habilitat în ştiinţe fizico-matematice, conducătorul echipei naționale la olimpiadele de științe juniori și fizică seniori, conferențiar universitar.
Apropo, dânsul este originar din Horodiște, Călărași.
Fiind prezent la seminarul regional la fizică și astronomie , desfășurat la Ungheni pe 24 noiembrie curent, dânsul a avut doar cuvinte de laudă în adresa gazdelor.
”Raionul Ungheni bate chiar sistemul educațional municipal Chișinău”, a declarat savantul, subliniind, totodată, că e nevoie de dezvoltat aici un nucleu olimpic. ”Vom demonstra atunci cu certitudine ceea ce am confirmat anterior. E posibil ca, în scurt timp, elevii de la Ungheni să ridice premii la nivel național și internațional”, a mai spus Igor Evtodiev.
Există o temelie bună în acest sens, iar cifrele, enunțate de Boris Baranețchi, specialist superior la Direcția Educație Ungheni, vorbesc de la sine. La ora actuală, în raion există 43 de cabinete de fizică, 39 de laboratoare de fizică, iar nivelul de dotare a lor cu cele necesare e de 87%. De notat că, per total, în raion funcționează 45 de instituții gimnaziale și liceale. Potențialul de realizare a lucrărilor de laborator este de 100%. Predau fizica 49 de profesori, toți cu studii superioare. Corespund specialității 33 (67,34%) dintre ei; 19 au alte specialități.
În acea zi, au avut loc trei lecții publice: la Liceul ”Vasile Alecsandri” din Ungheni, la Liceul ”Alexei Mateevici” din Pîrlița și la Gimnaziul din Cetireni, astfel că atât profesorii, cât și elevii au avut șansa să le demonstreze oaspeților ceea ce știu și pot.
”Cu toții ne dorim ca țara să avanseze, iar pornirea trebuie să fie de la învățământ, un învățământ de calitate. Suntem chemați cu toții să găsim căi de ridicare a calității”, a menționat Victor Păgînu, consultant principal la Ministerul Educației, prezent și el la seminarul din Ungheni.
De notat că acest seminar a avut genericul: ”Calitatea implementării reperelor metodologice ale Ministerului Educației referitor la organizarea procesului educațional la fizică, astronomie în procesul gimnazial și liceal în anul de studii 2016-2017, implementarea curriculumului modernizat”.
”O mare plecăciune pentru raionul Ungheni, unde există prietenie. Învățați de la ei să fiți uniți. Fiți prieteni: de la cadru didactic până la șef de Direcție Educație”, a făcut un apel către toți cei prezenți – profesori de fizică și astronomie din numeroase raioane ale republicii, Igor Evtodiev.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *