Chiar așa de tare ne grăbim, încât nu ne mai pasă de securitatea noastră?

Lucia BacaluS-au majorat amenzile pentru conducătorii auto. Eu zic că e foarte bine. Dar de ce se uită de pietoni? Oare ei nu sunt parte componentă a traficului rutier? Sunt!
Zi de zi, sunt atestate sute de cazuri de sfidare a Regulamentului rutier, de sfidare a bunului simț de către ei, pietonii.
Este adevărat, ei își fac rău, în primul rând, lor. Dar fac rău și celorlalți participanți la trafic.
Dacă nu mai există la Ungheni semne rutiere, semafoare de tot felul, treceri de pietoni, atunci nu știu unde mai sunt. Ce credeți? În fiecare dimineață, în preajma oricărei instituții de învățământ din oraș, au loc zeci de încălcări ale regulilor de circulație. Le încalcă elevii, le încalcă pedagogii, le încalcă părinții.
Le este lene să meargă cinci-zece metri ca să pășească sigur și cu mai puține pericole pentru viața lor pe trecerea de pietoni. Îi vezi, de la mic la mare, traversând pe unde le vine în acel moment, navigând practice printre numeroasele mașini care circulă pe carosabil. Probabil, s-o fi gândit că n-o să dea peste ei. Care șofer e nebun să-i lovească?
Cel mai grav e faptul că părinții unor pici, luându-i de mână, traversează strada în locuri neautorizate sau la culoarea roșie a semaforului. Iată așa îi învățăm de mici pe cetățenii acestei țări să încalce regulile și legile existente. Apoi ne mirăm de ceea ce avem. Și plângem atunci când se întâmplă o tragedie.
Dar se vedeți ce se întâmplă în orele de seară! O iau razna pe stradă, fără să aibă pe ei vreo bandă reflectorizantă. Sau nu știu, sau le este totuna, că riscă să fie loviți de vreun automobil.
Conducătorul auto nu are cum să-i vadă de departe și atunci…
Ne tot plângem că nu sunt bani. Dacă pentru traversarea neregulamentară de către pieton al străzii s-ar aplica o amendă usturătoare, am avea doar de câștigat. Și haznaua statului s-ar îmbogăți, și oamenii ar deveni, poate, mai disciplinați. Las-să plătească, dacă nu știu să se respecte, dacă nu știu să-I respecte pe ceilalți.
E suficient ca o mașină a poliției rutiere să meargă, dimineața, dintr-un colț în altul al orașului Ungheni și ar depisat zeci, dacă nu chiar sute de cazuri de traversări neregulamentare.
Chiar așa de tare ne grăbim, încât nu ne mai pasă de securitatea noastră? Ne-am obișnuit să-i învinuim de toate relele doar pe conducătorii auto. Au și ei păcatele lor, multe de altfel. Dar la fel de multe le au și pietonii.
S-ar părea că e un subiect secundar și cineva ar putea zice că, în timpurile acestea tulburi, când corupția ne macină, când sărăcia ne distruge, s-a găsit un cineva să vorbească despre cum traversăm strada. Nu mai are despre ce vorbi?
Are! Dar de la lucruri mărunte pornește totul. Vă mai amintiți de vorba înțeleaptă a strămoșilor: azi fură un ou, iar mânie – un bou. Așa și în în cazul nostru: azi traversezi neregulamentar o stradă, mâine – încalci porgramul de lucru, iar poimâine – nu-ți mai pasă de nimic.
Și, dacă nu ne reușește să schimbăm mentalitatea – vorbim de un sfert de secol despre aceasta – poate ne reușește să face ordine cu ”bâta”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *