Stâlpul lui Potiomkin. A fost scos din uitare și buruieni

potiomkinZi de sâmbătă. 19 noiembrie. Forfotă mare pe vârful dealului ce desparte satele Rădenii Vechi și Milești.
Un vânt rece sufla, de pătrundea până la oase. Asta însă nu a împiedicat să vină aici, la monumentul numit de localnici ”Stâlpul lui Potiomkin” sau ”La Sfetlici” și oficiali de rang înalt, și preoți, și oameni simpli.
Acum 225 de ani, pe 5 octombrie, în acest loc și-a dat obștescul sfârșit kneazul Grigor Potiomkin, unul dintre favoriții Ecaterinei II a Rusiei.
În acest an, monumentul a fost renovat. Pe obeliscul cu înălțimea de 13 metri a apărut un element nou: basorelieful lui Potiomkin. Au fost reparate capital treptele ce duc spre monument. A fost pavată o bună parte din terenul din jurul obeliscului, au fost plantați în preajmă molizi, a fost semănată iarbă. A fost instalată și o cruce.
Toate aceste schimbări au fost posibile, grație Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, care a oferit circa 800 mii de lei. Consiliul raional Ungheni a venit cu o contribuție de 30 mii de lei pentru lucrările de proiectare, iar primăria Rădenii Vechi a organizat cazarea și hrana muncitorilor pe toată perioada lucrărilor de reparație, care au durat patru luni.
Prezent la evenimentul de inaugurare, Farid Muhametșin, Ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, și-a exprimat speranța că, de acum încolo, monumentul va fi păstrat și îngrijit.
În altă ordine de idei, dânsul a remarcat faptul că ”în timp ce în Moldova a fost restaurat monumentul lui Grigori Potiomkin, o personalitate importantă din istoria poporului rus, în Federația Rusă există mai multe monumente ale domnitorului Dimitrie Cantemir”.
”Mă bucur că am ajuns să văd acest monument restaurat, după ce a stat mai mulți ani în paragină, într-un hal fără de hal”, a remarcat, după eveniment, Vera Golan, primarul de Rădenii Vechi.
Dânsa a dat asigurări că primăria va avea grijă ca obeliscul să nu mai ajungă în starea deplorabilă în care s-a aflat până nu demult. ”Contribuția noastră a fost estimată la circa 60 mii de lei, ceea ce demonstrează că oamenii din sat și-au dorit această schimbare”, a făcut o remarcă doamna primar.
De notat că realizarea acestui proiect se datorează, în mare parte, unei înțelegeri anterioare între președinta raionului, Ludmila Guzun, și ambasadorul Farid Muhametșin. De restaurarea monumentului s-a ocupat Asociația slavonă pentru drepturile omului ”Vece”, condusă de Nicolae Guțul.
În timp ce oficialitățile prezente pe dealul de la Rădenii Vechi au demonstrat cunoștințe ample în domeniul istoriei, locuitorii din zonă ne-au povestit istorii și legende rămase de la bunei și străbunei.
Am întâlnit-o aici, la monument, pe Eugenia Gurghiș, o locuitoare din satul Alexeevca. Femeia, în vîrstă de 64 de ani, a venit în acea zi la monumentul lui Potiomkin  să depună un buchet de crizanteme culese din grădina ei. ”Pe când eram mică, la ”Stâlpul lui Sfetlici”, cum îi zicem noi, erau întotdeauna flori. Iaca am venit și eu azi tot cu flori”, spune.
Vladimir Griceaniuc, originar din satul Săghieni, stabilit cu traiul la Chișinău, a recunoscut că a venit special aici să vadă cu ochii lui cum s-a schimbat Stâlpul lui Potiomkin.
”Pe acest loc, lângă obelisc, a existat până în 1918 o crâșmă, iar țarul rus îi plătea crâșmarului o sumă de bani ca să aibă grijă de monument. Mai știu că pe aici, în acea perioadă, până la construcția căii ferate, exista un drum ce pornea de la Iași și ajungea la Cetatea Albă, iar acea crâșmă era un punct de comerț în zonă”, povestește bărbatul, după care conchide: ”Avem o istorie bogată. Copiii ar trebui să studieze în școală, mai întâi, istoria locurilor natale, apoi să treacă la istoria neamului și a altor popoare”.
Despre istoria acestui loc le-a povestit ani în șir copiilor din Rădenii Vechi și Maria Enachi,  profesoară de istorie. ”Deși acest monument se află la vreo trei kilometri de sat, veneam aici deseori în excursie cu elevii, pe jos. Mereu le spuneam că trebuie să ne mândrim cu acest obiect istoric. Din păcate, cu timpul, a fost dat uitării. Sper că, de acum încolo, va fi păstrat, fiindcă s-au cheltuit mulți bani”, a menționat dânsa.
Chiar dacă Stâlpul lui Potiomkin este situat la hotar cu satul Milești, raionul Nisporeni, la evenimentul de sâmbătă  nu a fost prezent nimeni de aici. Nu a fost invitat nici primarul de Milești, Radu Vîrlan. ”Sâmbătă, am trecut cu mașina pe acolo. Dar, dacă nu am fost invitat, m-am oprit doar pentru a-i saluta pe cei prezenți și mi-am văzut de drum”, a spus dânsul, precizând că, de la începuturi și până în prezent, monumentul  respectiv a fost ba în grija primăriei Rădenii Vechi, ba în grija celei din Milești. ”Nu contează cui aparține. Important este că a fost restabilit pentru generațiile viitoare”, a punctat primarul.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *