Raportul contează! Voluntariatul – mai puțin

Lucia BacaluRecent, a avut loc Săptămâna Națională a Voluntariatului. Frumoasă intenție, frumoasă inițiativă, chiar dacă, un director de școală îmi spunea, zilele trecute, că voluntariatul trebuie educat zi de zi, și nu o dată în an, când își dorește cineva.
Are dreptate domnul director. Dar spusele dânsului sunt valabile pentru oameni conștiincioși, care nu așteaptă să li se dea indicații, să li se spună ce, când și cum să facă. Din păcate, trebuie să recunoaștem că ducem mare lipsă de astfel de oameni.
Mulți încă speră să le vină un nene și să le rezolve problemele cu care se confruntă, să-i spele, să le măture în casă și în curte, să le dea de mâncare.
Dumnezeu cu ei…
Poate cei tineri, educați în spiritul voluntariatului din școală, vor fi altfel. Poate.
Eu, însă, am vrut să mă refer la altceva. A trecut cu bine Săptămâna Națională a Voluntariatului. SNV, cum am mai văzut scris în unele rapoarte. Lenea-i mare cucoană, cum s-ar zice.
SNV și punctum! Fie și SNV.
Ei bine, cei cu inițiativa, de sus, s-au gândit că nu e suficient să faci voluntariat, adică să ajuți, să colectezi ajutoare pentru cei aflați în dificultate, să aduci în ordine parcuri și scuaruri, să plantezi un pom sau o floare. Nu! Ai făcut, trebuie să raportezi, chiar dacă e voluntariat.
Și ce mai rapoarte au fost nevoiți să ticluiască cei care au și organizat acțiunile de voluntariat.
Vrei, nu vrei, trebuie să spui, să calculezi, să înmulțești și să aduni numărul organizațiilor comerciale implicate, al partenerilor media, al beneficiarilor direcți și indirecți. Mai mult ca atât, să pui la catastif toate orele pe care le-ai dedicat voluntariatului, costul muncii voluntarilor, numărul de sponsori, contribuția în bani, contribuția în natură…
Nu ați amețit încă?
Ce să zici? Știu oare cei de sus, care au gândit această săptămână a voluntariatului, ce înseamnă a fi voluntar? Teamă mi-i că nu. Dacă ar ști, nu ar mai cere atâtea hârțoage.
Voluntar înseamnă ”cel care acționează de bunăvoie, din proprie inițiativă, nesilit de nimeni”. Și atunci, de ce să-i ceri rapoarte? Tot mai mult mă conving că ajung în funcții cheie oameni lipsiți de logică, oameni absolut întâmplători.
Bine, ai venit cu o inițiativă frumoasă. Și? De ce să strici totul?  Dacă e voluntariat, să fie voluntariat. Dați-le voie oamenilor să muncească, să educe copiii și tinerii în liniște și pace.
Oare nu ar fi mai la cale să mai reducem din aceste cadre prețioase?
Apropo, trăim în era tehnologiilor informaționale, avem calculatoare, avem tablete, avem telefoane de tot felul și noi tot cu hârtiuțele alergăm pe la ministere…
Cu o asemenea atitudine, orice inițiativă o omorâm din fașă. Nu e de ajuns să oamenii fac voluntariat, că dedică din timpul lor liber ore în șir unor activități pentru care nu sunt renunerați. haideți să și mai raportăm ce face. Pentru ce?
Dacă cineva s-a gândit la acești oameni că ar fi bine să le mai facă niște adausuri la salarii, spuneți-le pe șleau și nu vă mai bateți joc atâta de ei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *