Omul sfințește locul | Schimbări importante la spitalul din Nisporeni
De ceva vreme, de când a venit un nou director, Spitalul raional din Nisporeni s-a transformat într-un adevărat șantier. De cum pășești în curtea instituției, îți dai seama că aici lucrările de reparație sunt la ordinea zilei. ”Ne pregătim pentru acreditare”, explică Lidia Crăciun, directoarea spitalului.
Deși e în activitate intensă, dânsa s-a oferit, totuși, să ne organizeze o excursie și să ne prezinte primele roade ale muncii sale în calitate de manager al acestei instituții. Activează aici doar de șase luni.
Primul popas – pediatria
Intrăm în secția de pediatrie, proaspăt reparată și dotată cu mobilier nou. Acum ceva timp, secția era într-un hal fără de hal. ”Totul era vechi, băile nu funcționau, apă caldă nu era”, spune directoarea, în timp ce mă invită să intru în unul dintre saloane.
În față îmi apare un tablou total diferit de cel descris mai sus. O odaie luminoasă, noptiere și dulapuri nou-nouțe. ”Am fost aici cu fetița și până la reparație. Este o diferență ca între cer și pământ. Acum e bine, e cald… În trecut, nici nu îndrăzneam să visăm la așa condiții”, povestește mama unei mici paciente, Silvia Tulbure.
Unde mai pui că tot aici copilașii internați au la dispoziție o cameră de joacă. Am intrat și acolo – un colțișor parcă rupt din poveste, cu covorașe colorate pe jos, cu multe jucării și cărți. Până și un tobogan și-a găsit locul aici. ”Sunt sigură că o așa cameră pentru copii nu are, la ora actuală, nici un spital din republică, deși ar trebui să aibă”, afirmă Lidia Crăciun, precizând că aceste schimbări se datorează proiectului ”Pilula dulce”, inițiat de Natalia Luncaș-Ionel, o tânără mămică originară din Nisporeni.
Secția de terapie – ca la sărbătoare
Urmează o nouă secție și noi impresii. Este vorba de secția de terapie, recent reparată și dotată cu mobilier nou. ”Reparația a costat circa 700 mii lei, dintre care 400 mii de lei au venit de la Consiliul Raional, restul – din sursele proprii”, mai face o precizare directoarea.
”Au fost reparate cele 11 saloane cu o capacitate de 35 de locuri, băile, sala de igienă, sala de proceduri, coridoarele – tot, tot”, vine cu o completare Mihai Lungu, șeful secției. Nu poate să-și ascundă satisfacția. E o plăcere să lucrezi în așa condiții.
”Nici nu vreau să-mi amintesc cât de urât arăta totul aici. Acum e frumos, curat”, ne spune și
Ala Pîslari, bufetieră. Nu se abține și mai face o remarcă: ”Acum vin la serviciu ca la sărbătoare”.
Utilaj de 2 milioane de lei
În drum spre laboratorul spitalului, Lidia Crăciun reușește să spună, cu mândrie, că a obținut un proiect în valoare de două milioane de lei, finanțat de Guvernul Japoniei. Este vorba de dotarea laboratorului cu utilaj performant.
”Avem la dispoziție aparate foarte bune, grație cărora munca ni s-a ușurat seminificativ. Rezultatele analizelor sunt obținute mult mai rapid, ele fiind afișate direct pe monitorul calculatorului”, povestește Nelea Mîndrilă, medic laborant.
În scurt timp, urmează să ajungă la spital, tot grație proiectului japonez, un videogastroscop, o sondă cardiacă, dar și monitoare noi pentru sala de reaminare.
Alte realizări
Dacă, până nu demult, la spitalul din Nisporeni nu exista o sală de ședințe, iată că acum există. ”Am identificat o încăpere care s-a transformat, cu anii, în depozit. Am reparat-o, am reamenajat-o. M-am gândit că nu e serios ca un spital atât de mare ca al nostru să nu aibă un spațiu unde să ne putem aduna, unde să se desfășoare diverse conferințe medicale sau alte evenimente”, spune Lidia Crăciun.
Tot în această perioadă de jumătate de an, a fost lansat un sistem informațional nou. Toate secțiile au fost dotate cu calculatoare, imprimante, iar lucrătorii medicali au fost școlarizați în domeniu. ”Inițial, a fost greu, căci majoritatea se temeau de calculator. Dar am organizat instruiri, am invitat experți de la Chișinău și acum totul funcționează”, explică directoarea.
Și probleme
Sigur, există și probleme. ”Avem criză de medici, în special în sectorul ambulator. Ne lipsesc un neurolog și un oculist, de care avem nevoie ca de aer”, spune. Totuși, în această perioadă au fost deja angajați 4 doctori și 14 asistenți medicali.
Schimbări și în exterior
În scurt timp, va deveni de nerecunoscut și curtea spitalului. În aceste zile, se pavează teritoriul. Este vorba de o suprafață foarte mare – de…. În acest scop, Consiliul Raional a alocat 1 milion 100 de mii de lei. ”Sper să finalizăm lucrările în două săptămâni. Mai apoi, vom depune un proiect la Fondul Ecologic Național, pentru a planta aici pomi și arbuști decorativi”, își împărtășește planurile Lidia Crăciun.
La final, nu am ezitat să întreb cum de a reușit să realizeze atâtea lucruri într-un timp atât de scurt. A urmat imediat răspunsul: ”Muncim, nu stăm în birou deloc. Dacă există dorință, le reușești pe toate”.
Lasă un răspuns