Condimentul de pe pervaz – oregano

oreganoOregano este o planta perenă, de orgine meditaraneană, care produce frunze de calitate timp de doi – patru ani. Este folosit pentru stimularea apetitului și a digestiei.
Datorită originii sale, oregano iubește soarele, motiv pentru care este indicată plantarea în zone intens luminoase. Planta va avea nevoie de un sol care este capabil să asigure un drenaj corespunzător. Pentru plantare, indiferent dacă este vorba de însămânțare în ghiveci sau în grădină, vei avea nevoie de semințe de oregano.
Diferențele între aroma frunzelor acestei plante și cea a plantelor cumparate din magazin este uriașă, plantele proaspete având o aromă atât de intensă, încât cu greu pot fi înlocuite de altceva.
Ca foarte multe alte plante aromatice, oregano este foarte ușor de crescut, atât în ghivece, cât și în grădină, din semințe, dar și din plante de dimensiuni mici.
Dacă planifici să cultivi această plantă aromatică în grădină, le poți planta în ghivece de dimensiuni mai mici, în perioada de sfîrșit de primăvară, pe care le țineți în casă pînă în momentul în care vremea se încălzește. Pentru sădirea semințelor este nevoie doar de presărarea lor într-un ghiveci cu pămînt, fără a le acoperi, pe care le veți uda, cu apă, din belșug. Cel mai indicat este să poziționați vasul de plantare undeva la fereastră, pentru a fi expus la o lumina suficient de intensă, și oregano va germina în decursul a cinci pînă la șapte zile. În momentul în care pericolul de îngheț a trecut, plantele aromatice germinate pot fi replantate în grădină, într-un loc foarte luminos și într-un sol care are capacitatea de a drena apa foarte eficient. Acest tip de plantă aromatică va suporta și se va adapta destul de repede la perioadele de secetă, atât timp cât beneficiază de foarte mult soare.
Adăugarea de fertilizator are un dublu efect, planta va crește frumos, dar aceasta stimulare poate acționa în defavoarea aromei viitoarelor plante mature. Pe măsură ce oregano va începe să înflorească, este recomandată îndepărtarea florilor, pentru a permite plantei să crească sub forma unui mic tufiș și pentru a-i păstra aroma intensă. În momentul în care planta atinge înălțimea de 25 de centimetri, poți începe culegerea de frunze pe care să le folosești în mâncărurile tale preferate. În acest moment poți tăia planta cu totul pentru a culege frunzele, pentru că planta va crește din nou, va înflori și va produce și mai multe frunze. Culegerea frunzelor de oregano este indicat să se facă dimineața, după ce roua s-a scuturat de pe frunze, pentru că, în momentul în care va începe soarele să le încălzească, frunzele vor începe să piardă uleiul care le asigură aroma și gustul specific. După ce culegeti frunzele, le puteți tăia foarte marunt, pentru a le folosi la gătit sau le puteți pune întregi la uscat sau în pungi de plastic, la congelator, pentru stocare de lungă durată – până la jumătate de an și chiar mai mult.
La sfârșitul sezonului cald, este indicată tăierea plantei de oregano fără a scoate rădăcina și acoperirea zonei rămase cu mușchi. Aplicând această procedură, planta va rezista de la doi până la patru ani, moment în care tulpina sa va deveni una lemnoasă, semn că trebuie să înlocuiești planta.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *