Călărășenii cu ochii pe diabet

În fotografie: Moment frumos de Ziua Diabetului

În fotografie: Moment frumos de Ziua Diabetului
În fotografie: Moment frumos de Ziua Diabetului

Peste 120 persoane din Călărași au efectuat gratuit controlul nivelului glicemiei în sânge, dar şi a tensiunii arteriale. S-a întâmplat în cadrul Zilei Mondiale a Diabetului, marcată, tradițional, pe 14 noiembrie. La Călărași, apropo, această zi importantă a fost marcată pentru prima dată.

Cu această ocazie, Biblioteca publică raională ”Grigore Vieru” din Călărași, în parteneriat cu Centrul de Sănătate și Direcția Cultură și Turism, au organizat mai multe evenimente. Astfel, au fost organizate activităţi de informare şi sensibilizare a populaţiei privind prevenirea şi tratamentul diabetului zaharat, la care au participat lucrători medicali, membri ai Consiliului Tinerilor din Călărași.
În acea zi de 14 noiembrie, orașul a fost împânzit cu pliante și postere tematice, datorită tinerilor voluntari.
Peste 40 de persoane cu diabet zaharat au participat și la Şcoala Diabetului, organizată la bibliotecă. Silvia Bobescu, directoarea Spitalului raional Călărași, și Viorica Corjan, medic endocrinolog, le-au vorbit celor prezenți despre diabetul zaharat, despre pericolele acestei maladii pentru omenire, cum să ţină sub un control permanent nivelul glicemic și cum poate orice persoană cu diabet să-și asigure o viaţă normală.
”A fost un eveniment foarte reușit, pentru că am realizat scopurile pe care ni le-am pus: să informăm cât mai multă lume, să-i ajutăm, să le verificăm gratis nivelul de zahăr în sânge”, afirmă Lidia Stratan, șefa Centrului de informare și documentare în domeniul medicinii și sănătății din cadrul Bibliotecii Publice Raionale ”Grigore Vieru” din Călărași.
Și, cum sfârșitul încununează opera, persoanele cu diabet zaharat au primit din partea Asociației Diabeticilor din raionul Călăraşi teste, glucometre şi colete alimentare.
Nu au lipsit nici momentele de relaxare. La Şcoala Diabetului, pentru participanți, a fost prezentat un mic spectacol. Maeştrii muzicii, Mihai Dragoș şi Mihai Lozovan, au interpretat melodii de suflet la pian şi saxofon.
De notat că în acest an genericul Zilei Mondiale a Diabetului a fost ”Cu ochii pe diabet”.
La ora actuală, în raionul Călărași sunt înregistrate oficial 1460 de persoane diagnosticate cu diabet zaharat.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *