Am ales răul şi așteptăm să trăim bine

Ala MutilicaNu degeaba se zice, drag cititor, că culegi ceea ce ai semănat. Deoarece noi semănăm doar vânt, vom culege ploaie. Să culegi ce ai semănat se cheamă, pînă la urmă, agricultură. Să te miri de recoltă, pentru că nu înţelegi ce ai semănat, se cheamă impostură.
Iată așa, bucurați-vă puțin de viață că vor veni timpuri pe care le-ați meritat. De 25 de ani tot alegem și alegem, şi sperăm să ni se schimbe viaţa.
Am ales răul şi așteptăm să trăim bine. Republica Moldova, cea mai săracă ţară din Europa, este situată în zona de conflict politic între Uniunea Europeană şi Rusia. Vom fi și mai săraci. Vom fi și mai necărturari. Vom fi a nimănui. Un ghinion nu vine niciodată singur. De asta avem alegeri. Henry Steele Commager scria cândva că „schimbarea nu asigură neaparat progresul, însă progresul în mod implacabil necesită schimbare. Educația este esențiala pentru schimbare, deoarece schimbarea creează noi dorințe și capacitatea de a ni le satisface”.

Ne-am aflat la o răscruce. Ni s-a dat o ocazie unică să luăm cea mai importantă decizie. Nu am aruncat măcar o singură privire în trecut. Nu ne-am întrebat cine suntem acum. Nu ne-am întrebat nici cine oare are dreptul să decidă ca tu să fii cel de acum. Nu te-ai găndit nici la cel care ai fost. Nu te gândești nici cine ești acum. Nici cine vei deveni.  Poţi alege confortul sau poţi alege curajul, dar nu le poţi alege pe amândouă.
”Profesorul îi arată elevului trei jucării şi îi cere să descopere diferenţele dintre ele. Toate cele trei jucării păreau identice ca formă, material şi mărime. După ce le-a analizat mai bine, elevul a început să găsească găuri în jucării. Prima avea găuri în ambele urechi, a doua avea găuri în urechi şi în gură şi a treia avea o singură gaură în ureche.
Apoi, elevul a început să repare jucăriile. A pus un ac în urechea primei jucării, dar acul a ieşit prin cealaltă ureche. Când a pus un ac şi în urechea celeilalte jucării, acesta a ieşit prin gură. Când a băgat acul în a treia jucărie, acesta nu a mai ieşit.
Profesorul i-a explicat apoi ce reprezintă ceea ce a făcut. Prima jucărie reprezintă oamenii care îţi lasă impresia că îţi ascultă problemele şi le pasă de tine. Dar numai se prefac. După ce ascultă, la fel ca şi acul de mai devreme, tot ce i-ai spus iese prin urechea cealaltă. Aşadar, ai grijă cui îi împărtăşeşti astfel de lucruri şi nu te înconjura de oameni cărora nu le pasă de tine. A doua jucărie reprezintă omenii care te ascultă şi îţi dau impresia că le pasă. Dar, la fel ca şi în cazul jucăriei, acul iese pe gură. O astfel de persoană va da fuga să spună şi altora secretele pe care i le-ai împărtăşit.
Cât priveşte a treia jucărie, acul nu a mai ieşit afară. Caută să găseşti şi astfel de oameni, cei cărora poţi să le spui cu încredere ce ai pe suflet, pentru că ei nu vor duce mai departe secretele tale. Aceştia sunt oamenii cărora le pasă şi pe care te poţi baza”.
Vorba lui Confucius : ”Arta de a conduce constă din alegerea corectă a funcţionarilor. Trebuie ridicaţi oamenii corecţi pentru ca ei să poată pune presiuni asupra celor incorecţi, căci astfel cei incorecţi pot fi îndreptaţi”.
Vă doresc vouă, cei care ne-ați condamnat să fim robi, să aveți un somn liniștit. Să vă priviți, dacă veți avea curajul, în oglindă. După aceea – în ochii generației pe care ați impus-o să părăsească casa.
P.S. Dragă cititor! Ai sperat, ai visat, ai pierdut. Ce contează? Mai poţi pierde, mai poţi visa, mai poţi învinge! Asta contează!
Morala: Fiecare alegere pe care o luăm în viaţa noastră este corectă. Ştii de ce? Pentru că fiecare alegere depinde de educaţia fiecăruia dintre noi. Sunt două feluri de a-ți trăi viața… Unul de a crede că nu există miracole. Altul, de a crede că totul este un miracol.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *