Ai noștri antreprenori. Au demonstrat că sunt cei mai buni

Imagine simbol:giurgiuonline.net

Imagine simbol:giurgiuonline.net
Imagine simbol:giurgiuonline.net

Patru antreprenori din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași au fost premiați, alături de alți 16 din republică, la Concursul național ”Cel mai bun antreprenor din sectorul IMM”, organizat de Ministerul Economiei în colaborare cu partenerii de dezvoltare. Evenimentul s-a produs pe 10 noiembrie, la Chișinău.
De notat că, per total, au concurat 158 de antreprenori din 15 raioane.
După ce cuvintele de felicitare au fost rostite, premiile – înmânate, iar emoțiile – consumate, învingătorii s-au întors acasă și și-au văzut de treabă. I-am contactat pe ai noștri și i-am rugat să ne spună cîte ceva despre afacerile lor, despre planuri, despre succesele lor.
Cel mai tînăr antreprenor
Valentin Axenti din Călărași a devenit deținătorul titlului ”Cel mai tînăr antreprenor”. S-a bucurat de succesul obținut, în premieră, la un concurs național. A recunoscut că, la nivel raional, a obținut titlul respectiv deja de trei ori consecutiv. Are 29 de ani și este directorul unei fabrici de îmbrăcăminte specială pentru muncitori. Produsele sale sunt exportate în proporție de peste 90% în Olanda și Germania.
Valentin Axenti ne-a comunicat că a devenit directorul fabricii la numai 20 de ani. Avea, pe atunci, patru angajați. Acum are 45 de angajați. Dar nu e limita. Recent, a fost lansată a doua ramură în fabrica lui – de producție a broderiilor. ”În cel mai scurt timp, întreprinderea va fi dotată cu două mașini de brodat și voi avea nevoie și de muncitori”, a făcut dânsul o remarcă, subliniind că-și vede viitorul acasă.
Referindu-se la premiu, Valentin a spus că toți banii îi va investi în dezvoltarea întreprinderii.
Cei mai buni antreprnori în sfera prestări servicii și comerț
Motiv dublu de mîndrie pentru Nisporeni. Au doi premianți! Ambii au obținut diploma de gradul I. Primul, Grigore Praf, a fost declarat cel mai bun în sfera prestări servicii. Celălalt, Anatolie Cociu – în comerț. Și unul, și altul ne-au spus că au participat pentru prima dată la un concurs național.
Grigore Praf este proprietarul unui local de agrement din Nisporeni. Aici au loc cele mai frumoase nunți, cumetrii, dar și alte ceremonii. Are planuri mărețe pentru viitor. Vrea să transforme localul într-o pensiune turistică. ”Nu-i ușor, căci trebuie să aduc în ordine mai întâi actele, apoi să fac și schimbările necesare la fața locului”, spune, după care conchide: ”Oricât de greu ar fi, voi scoate la capăt ceea ce mi-am propus”.
L-am întrebat ce va face cu premiul obținut. ”Îl voi dona fie unei familii vulnerabile, fie unei grădinițe. E bine să faci pomană din pomană”, a răspuns. O mică parte din sumă, însă, o va lăsa pentru a marca succesul împreună cu echipa sa.
Anatolie Cociu ne-a comunicat că muncește în comerț de 19 ani. A reușit să deschidă la Nisporeni două magazine de materiale de uz casnic. ”Ne bucurăm că munca noastră a fost apreciată. Ne vom strădui să obținem rezultate la fel de bune și la edițiile viitoare ale concursului”, a spus antreprenorul.
Nu a dorit să vorbească despre planuri. ”În ziua de azi, când nu există nici o stabilitate, te temi să te gândești la viitor. Vreau să muncesc aici, dar nu știu ce va fi mâine și asta mă pune pe gânduri: să mai fac ceva, sau să stau pe loc”, a explicat.
Nu știe exact nici ce va face cu premiul. ”Cred că voi achita impozitele”, a spus.
Cel mai bun antreprenor în sfera producție agricolă
Nu e de mirare că la nominația ”Cel mai bun antreprenor în sfera producție” a fost declarat Nicanor Buzovoi din Pîrlița, Ungheni. Întreprinderea sa și-a făcut deja un nume.
Cu toate acestea, antreprenorul a recunoscut că a participat pentru prima oară la acest concurs și a cîștigat. ”Am multe premii, dar iată de acesta nu aveam”, a spus, precizând, mai în glumă, mai în serios, că de agricultură se ocupă din născare.
”Vom lucra și în continuare cât mai mult, cât mai bine, să fim primii și un exemplu pentru toți”, a declarat.
La întrebarea ce va face cu premiul obținut, dânsul a răspuns: ”Încă nu m-am gândit unde și cum vom cheltui banii. Dar, fiți siguri, vom găsi noi unde să-i folosim”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *