Un privilegiu pentru călărășeni. Îl au pe… Scvorțov

expozitie-cal
În seara zilei de 7 octombrie, holul primăriei Călărași a fost, practic, invadat de oameni. Cu toții își doreau să vadă sculpturile și picturile sculptorului-monumentalist Dumitru Russu-Scvorțov, născut la Călărași acum 90 de ani.
Expoziția comemorativă a numărat circa 50 de sculpturi, toate fiind donate Muzeului de Istorie și Etnografie din Călărași de către fiica maestrului, Mariana Scvorțov, stabilită de ani buni cu traiul în Germania.
”Mi-a fost foarte greu să mă despart de aceste lucrări, dar nu am vrut să le duc în străinătate. Sculpturile sînt realizate aici, aparțin acestui popor, sînt inspirate de pe acest pămînt”, a explicat dînsa, după care a accentuat: ”Cred că nu am greșit că le-am lăsat aici, pentru că văd că sînt păstrate cu mare grijă”.
Apropo, la ora actuală, muzeul din Călărași deține peste 200 de sculpturi ale lui Dumitru Russu-Scvorțov.
La evenimentul din 7 octombrie au participat toți cei trei copii ai sculptorului cu rădăcini călărășene. Toți trei sunt stabiliți cu traiul, la ora actuală, în străinătate. Au venit la vernisarea expoziției și oameni de artă din țară, dar și de peste hotare, și reprezentanți ai autorităților publice locale.
”Este un eveniment mult așteptat în Călărași”, a menționat gazda evenimentului, primarul Nicolae Melnic.
Istoricul român de artă, Vladimir Bulat, prezent și el la eveniment, a vorbit minute în șir despre viața și opera artistului. O cunoaște foarte bine, căci lucrează la o monografie dedicată lui Dumitru Russu-Scvorțov. În plus, a profitat de faptul că, vorba dînsului, ”este un moment solemn, o data rotundă care se împlinește de la nașterea sculptorului, un moment cînd întreaga familie s-a unit”.
”Felicitări pentru această expoziție, felicitări Marianei Scvorțov, or, nu întotdeauna fiii artiștilor au grija să valorifice opera părinților”, a menționat și artistul plastic Tudor Zbîrnea, directorul Muzeului Național de Artă a Moldovei. Dînsul a recunoscut că și-ar dori ca unele dintre sculpturi să fie prezente în muzeul pe care îl conduce.
”Este un privilegiu pentru voi, călărășenii, că îl aveți pe Scvorțov, dar și un privilegiu pentru Scvorțov că muzeul din Călărași a luat în grija sa aceste opere”, a punctat, la final, oaspetele chișinăuean.
Referindu-se la expoziția propriu-zisă, angajații muzeului din Călărași s-au arătat mulțumiți, menționînd că a fost peste așteptările lor.
”Avem planuri mari privind oprea lui Scvorțov. Vom munci mai mult pentru a-l promova”, a spus Efimia Luca, angajată a muzeului.
Apropo, anterior, a fost anunțat și un concurs de desene pentru copiii de la Școala de Arte din Călărași, care urmau să se inspire din sculptura ”Hora” a lui Dumitru Scvorțov. ”Ne dorim ca această sculptură să devină un simbol al muzeului și chiar a întregului raion”, a explicat Efimia Luca.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *