Sateliții lui Șor in jurul candidatei Popenco

riseppopencoSingura persoană din lista candidaților la funcția de consilier din partea Ravnopravie la Orhei, care nu s-a ales cu o funcție după scrutinul din 2015, când primar a devenit Ilan Șor, vrea să fie președinte. Numele ei este Inna Popenco, medic de profesie, și a fost înregistrată pe poziția a 5-a în cursa pentru fotoliul de șef al statului. Asta, după ce a reușit să strângă, fără să cheltuiască oficial niciun leu, aproape 25.000 de semnături.
Luni, 3 octombrie 2016. La Curtea de Apel Chișinău este aglomerație. Inna Popenco, candidata la funcția de Președinte al Republicii Moldova din partea partidului condus de Ilan Şor, se lansează în campania electorală. Ziua și locul nu au fost alese la întâmplare. Este momentul în care are loc o nouă ședință de judecată în procesul primarului oraşului Orhei, Ilan Şor.
Șor este cercetat în dosarul „Jaful secolului”, privind dispariția a peste 13 miliarde de lei din sistemul bancar, transformate recent în datorie de stat. Potrivit procurorilor, Ilan Șor ar fi obținut, prin înșelăciune, peste 5 miliarde de lei de la BEM, pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii offshore, în perioada în care era președintele Consiliului de administrare al BEM.
În campanie, din sala de judecată
Mitingul organizat pentru lansarea candidaturii Innei Popencu, anunțat la 13.45, începe cu 15 minute întârziere. Oamenii s-au adunat, însă, cu jumătate de oră mai devreme, fiind aduși, în mod organizat, cu autocare şi microbuze.
Inna Popenco ajunge pe la 14.10, îmbrăcată într-o ţinută sobră, demnă de o femeie de afaceri. E însoţită de Marina Tauber, preşedinta Federaţiei de Tenis din Moldova. Numele Tauber apare, în raportul Kroll, printre persoanele din anturajul lui Șor, care au cumpărat în 2012 acțiuni la Unibank.
Candidata trece prin mulțime, fără să fie observată. Doar atunci când moderatorul anunță prezența ei, atmosfera prinde viață.
„Mă mândresc cu faptul că cea mai de succes echipă din Moldova a înaintat candidatura mea la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Împreună vom rezolva problemele politice care distrug statul nostru. Vom obţine implementarea medicinei gratuite, învăţământului special garantat de stat”, înșiră promisiuni electorale Inna Popenco.
O doamnă din spate șoptește: „Dacă nu era Şor, nu mai era Popenco niciodată candidată”.
Un bărbat de peste 60 de ani o susţine: „Ce poate decide ea? E o femeie de treabă, dar nu cred că poate decide ceva”, conchide el, tot în şoaptă.
Cu chirie la Orhei
Staff-ului de campanie al candidatei este condus de Pavel Verejanu – unul dintre membrii consiliului local Orhei, loial lui Șor. Oficiul staff-ului a fost deschis recent, tot la Orhei. Partidul, însă, are sediul central în Chișinău, pe strada Teatrului. Imobilul aparține firmei Aparate Exacte SRL, condusă de președintelui de onoare al formațiunii politice, Valerii Klimenco.
Potrivit declarațiilor de avere și interese, Inna Popenco nu are nicio afacere sau proprietate, locuind într-o casă modestă de pe strada Eliberării din Orhei, care nu-i aparține. Imobilul se află în centrul orașului, la 10 minute distanță de Colegiul de medicină.
Singurul venit declarat al candidatei este salariul de peste 5.000 de lei pe lună. În noiembrie 2015, Inna Popenco a obținut o decizie a instanței de judecată în favoarea sa, după ce i-a cerut fostului său soț plata pensiei alimentare pentru fiul de 14 ani, începând cu 27 octombrie 2015.
Oamenii lui Șor
Pe 19 septembrie, în ziua în care a depus la Comisia Electorală Centrală (CEC) semnăturile în susținerea candidaturii sale, Popenco a fost văzută și la protestele din fața Judecătoriei sectorului Buiucani, unde a avut loc o altă ședință de judecată în dosarul lui Șor.
Pe 26 septembrie, CEC-ul a emis hotărârea de înregistrare a Innei Popenco în cursa pentru prezidențiale. În calitate de reprezentant al candidatei la CEC a fost desemnat juristul Victor Perțu. Iar persoana responsabilă de finanţele candidatei – Vladimir Anufriev.
Victor Perțu a deținut mai mulți ani funcția de șef al serviciului juridic al Preturii Ciocana. În prezent, este șef interimar al Regiei Apă-Canal Orhei, numit în funcție după alegerile locale din 2015, la scurt timp după ce Șor s-a instalat în fotoliul de primar.
Vladimir Anufriev, trezorierul candidatei, este directorul agenției de asigurare Modern-Asig, fondată de fostul șef al Serviciului Vamal, Tudor Balițchi. După alegerile locale din 2015, Balițchi a devenit consilier raional la Orhei pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova. Balițchi a fondat compania în februarie 2016, pe când era consilier. Și-a dat, însă, demisia în aprilie 2016, pentru a se dedica afacerilor.
Firma are adresa juridică pe str. Tighina 12, unde se află sediile celor mai importante afaceri controlate de Ilan Șor – Dufremol și Grand Petrol. Contactat de reporterul RISE, Anufriev neagă orice relație de afaceri cu primarul anchetat penal de la Orhei.
Dufremol, firma care deține magazinele Duty Free din zona de frontieră, a fost cel mai important sponsor al campaniei lui Ilan Șor în vara anului 2015 și l-a propulsat pe acesta, dintr-un singur tur de scrutin, în funcția de primar. Potrivit rapoartelor financiare depuse la CEC, în campania electorală de anul trecut, Dufremol a donat Mișcării social-politice Ravnopravie, peste 1,5 milioane de lei. Alți peste un milion de lei i-au donat, în mare parte, angajații Dufremol.
Grand Petrol este o altă companie prin intermediul căreia Șor a vrut să vândă petrol în regim duty-free în zona de frontieră, în baza unei înțelegeri cu Vlad Filat. Afacerea cu petrol la frontieră a eșuat, însă, în 2015, după arestarea ex-deputatului liberal-democrat pentru fapte de corupție.
Șor va face agitație electorală
Ilan Șor se va implica activ în campania pentru prezidențiale, fiind și singura persoană de încredere a Innei Popenco, înregistrată la CEC. Asta, în condițiile în care, fiecare candidat are dreptul să înregistreze pentru fiecare circumscripție până la 20 de persoane.
Potrivit legislației electorale, persoanele de încredere pot face agitație electorală în favoarea candidaților şi le reprezintă interesele în relațiile cu autoritățile publice, cu alegătorii, cu consiliile şi birourile electorale. De asemenea, persoanele de încredere pot fi acreditate ca observatori.banner-rise
Olga CEAGLEI
A contribuit: Ion PREAȘCA


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *