Ranunculus – una dintre cele mai atrăgătoare plante decorative

Mai puțin cunoscuta la noi Ranunculus este o planta perenă de talie mijlocie (20-60 cm în funcție de soi), des răspîndită în zonele umede din pajiștile montane, în locurile mlăștinoase și pe malurile apelor.
Denumirea populara a plantei: Piciorul cocoșului, este reprezentativă pentru aspectul ei: rădăcina ramificată și îngroșată, numită grifă, seamănă cu o gheară de cocoș.

Planta are o tulpină erectă de 20 – 25 cm, avînd la bază stoloni culcați. Frunzele, în special cele de la bază sînt ovale, trifidate, cu un petiol lung, dispuse în formă de rozetă. Din ele se ridică o tulpină floriferă. Florile, asemănătoare celor de trandafiri, prezintă o simetrie actinomorfă și sînt hermafrodite. Aceastea sînt diferit colorate, în funcție de specie: roșu, roz, oranj, însă, de obicei, sînt de culoare galben-strălucitor. Pot fi formate dintr-un singur rînd de petale sau din mai multe, dese. Ranunculus înflorește eșalonat, din mai pînă la începutul lunii iulie.

După trecerea florilor și uscarea plantei, grifele se scot din pămînt, se curăță, se lasă să se zvînteze și se stratifică în nisip uscat, în vederea înmulțirii. Pînă în luna octombrie, cînd se plantează, acestea se pastrează în încăperi răcoroase.

Distanța recomandată de plantare a grifelor este de 20-25 cm; se așează cu gheara în jos, în gropi mici, făcute cu săpăliga, la o adîncime de 4-5 cm. Pentru a evita înghețul, se acoperă cu un strat de paie sau de frunze semidescompuse, cu o grosime de 3-4 cm.

Înmulțirea se face, de asemenea, și prin semințe plantate în vase cu pămînt de padure nisipos sau în brazde umbrite și prin rizomi.
Toate cele aproximativ 400 de specii sînt otrăvitoare, sucul plantelor proaspete putînd cauza iritații ale pielii însă poate duce la instalarea unor probleme mai grave la animale.

Temperatura ideală pentru această plantă este 26 grade. Are nevoie de pămînt bogat în minerale, cu drenaj bun. Se udă cu regularitate, astfel ca pămîntul să nu fie uscat niciodată. Udările se răresc cînd frunzele se îngălbenesc. Nu se mai udă în perioada de repaus.

De doua ori pe an, adăugați fertilizanți pentru bulbi – o dată înainte de înflorire și a doua oară, la finalul perioadei de înflorire.

După ce planta nu va mai produce flori, permiteți-i să se ofilească și pregătiți-o pentru iarnă,
ajustîndu-i dimensiunea (pe durata sezonului rece ar trebui să aibă jumătate din înălțimea obișnuită). Ranunculus va face față cu brio iernii, intrînd în stare de latență și va reveni primăvara.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *