Pentru cine votăm. Iurie Leancă (Partidul Popular European)

În preajma alegerilor prezidențiale, Ziarul NAȚIONAL a lansat un ciclu de articole, din care aflăm mai multe despre candidaţii la Preşedinţia Republicii Moldova.
”Expresul” vă propune varianta prescurtată a acestor articole. Cu cît veți fi mai informați, cu atît veți face o alegere mai corectă!
leancaCandidatul nr. 3 – IURIE LEANCĂ  (Partidul Popular European)
Diplomat de carieră, angajat la MAE din 1991 în diferite funcții. În 2001–2005 și apoi 2007–2009, a fost vicepreședintele companiei petroliere moldovenești „Ascom Group” a miliardarului Stati.
În 2009, aderă la PLDM și devine ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. În 2013-2014 este prim-ministru. În 2015 părăsește PLDM și fondează PPEM.
În opoziție sau cu guvernarea? Semnele de întrebare au apărut chiar din momentul ieșirii lui din PLDM și fondării unui proiect nou. Pe de o parte, PPEM s-a declarat în opoziția actualei guvernări, pe de altă parte semnează pe 29 iulie un acord de parteneriat cu Coaliţia de guvernare. Straniu acest parteneriat dintre o majoritate „social-democrată” (formată de PD cu susținerea PL și a fracțiunii de transfugi din PLDM și PCRM) cu doi deputați PPEM. Aceste două voturi nu schimbau în niciun fel raportul de forțe. În schimb, Iurie Leancă a primit postul decorativ de președinte al
Comitetului parlamentar pentru integrarea europeană.
Iurie Leancă, în calitatea de prim-ministru, a contribuit la jaful miliardului. Astfel, la 22 iulie 2014, Guvernul Leancă îşi angaja răspunderea pentru un pachet de 11 legi. În acel pachet, sub noţiunea frumoasă „necesitatea asigurării transparenţei în sectorul financiar-bancar” se ascundea şi prevederea ce avea ulterior să fie pusă la baza acoperii găurii lăsate de „furtul miliardului” în sistemul bancar din contul banilor publici. Această prevedere a fost folosită, mai apoi, pentru acordarea celor trei bănci cu probleme a unui împrumut de aproape un miliard de dolari din banii Băncii Naţionale a Moldovei.
A doua asumare de răspundere a Guvernului Leancă are loc la 25 septembrie. Ambele asumări fac posibilă apariția Hotărârii secrete de Guvern din 13 noiembrie 2014 care prevede acordarea unor credite de urgență celor trei bănci aflate sub administrarea specială a Băncii Naționale a Moldovei. Ce s-a întâmplat ulterior cu acești bani, știm din raportul „Kroll”.
Despre legăturile politice (și nu doar) ale lui Leancă cu Plahotniuc și PD s-a scris și s-a comentat mult. În ajunul alegerilor parlamentare din noiembrie 2014, se mediatiza pe larg (în special în presa afiliată lui Plahotniuc) conflictul dintre Filat și Leancă privind cine va fi nr.1 în lista electorală PLDM. Atunci, Filat a rămas cap de listă în schimbul dreptului de veto al lui Leancă asupra celorlalți candidați. Astfel, sub falsul pretext de epurare a listelor de persoane, asupra cărora ar plana suspiciuni de integritate (încă o construcție propagandistică inventată), din listele PLDM au fost excluși Dorin Recean, Ion Butmalai ș.a. Deloc surprinzător că mulți din cei asupra cărora nu planau suspiciuni au plecat ulterior din PLDM și au aderat la majoritatea controlată de PD.
Iuriel Leancă înregistrează un rating de 4,1% din cei deciși. Acesta a căzut constant de la maximumul de 10% în aprilie 2014, când deținea funcția de prim-ministru. PPEM are practic același rating  – 4,6% din cei deciși. Încercările de a umfla cumva ratingul prin procedeul transferului de imagine (fotografii cu Angela Merkel) nu salvează situația.
La momentul ieșirii din PLDM și creării PPEM, Leancă a fost promovat intens de holdingul lui Plahotniuc, inclusiv de Realitatea TV. În campanie, cu siguranță va avea toată susținerea acestora, în special pe subiectele care se înscriu în scenariile guvernării.
Putem afirma că această campanie va fi una hotărâtoare pentru viitorul politic al lui Iurie Leancăși PPEM. Lansându-se ca un proiect proeuropean de alternativă, acesta trebuia să acumuleze simpatiile celor dezamăgiți de guvernările precedente. Totuși, rezultatul pe moment e mult sub așteptările inițiale.
Notăm că prezentarea candidaților a fost făcută de către analistul politic Victor Ciobanu în cadrul proiectului„Consolidarea statului de drept şi democratic: contribuţia societăţii civile” susţinut financiar de Ambasada Olandei prin Programul Fondului de Responsabilitate.
Varianta integrală a prezentărilor o puteți găsi pe www.ziarulnational.md
În edițiile următoare ale ”Expresul”-ui vom continua cu prezentările celorlalți candidați la funcția de președinte  al Republicii Moldova.
Citiți, analizați și luați decizia corectă!


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *