Pe biciclete, pentru protejarea mediului

Fotografie simbol

În fotografie: Bicicliștii la strat Fotografie: Veronica Gorea
În fotografie: Bicicliștii la strat
Fotografie: Veronica Gorea

Joi, 22 septembrie, ora 16:00. Piaţa Independenţei din Ungheni. Zeci de localnici au venit să marcheze Ziua Mondială fără maşini, la îndemnul Primăriei și voluntarilor ”Pro Ungheni”.
”Deja a devenit o tradiție ca anual să ne întîlnim, la 22 septembrie, pe Piața Independenței, pentru a marca împreună Ziua Mondială fără mașini. Este necesar să contribuim la protejarea mediului, iar exemplu bun e și faptul că ați dat curs invitației de a ieși cu bicicletele în această zi. Să demonstrăm întregului oraș că putem să ne deplasăm și fără autoturisme, astfel promovînd un mod sănătos de viață”, a menționat, chiar în debut, viceprimarul Eduard Balan.
Evenimentul, cu genericul Ungheni Bike, a adunat, potrivit organizatorilor, circa 80 de participanți. Bicicliștii s-au deplasat pe străzile centrale ale orașului, care sunt și cele mai aglomerate.
”Ne-am propus să încurajăm cetățenii să ducă un mod de viață sănătos, să renunțe la mașinile personale în favoarea deplasării cu bicicleta ori cu alt transport ce nu afectează mediul, a mersului pe jos”, a declarat Marina Zamă, coordonatoare ”Pro Ungheni”.
”Mi s-a părut un eveniment binevenit, în care s-au adunat mulți iubitori de ciclism, de diferite vîrste și profesii. A fost o cursă reușită. Am promovat modul sănătos de viață și am încercat să sensibilizăm populația, dar mai ales pe cei ce au ales să meargă cu mașinile”, a menționat una dintre participante, Vladislava Stepanchevici.
Bicicliștii susțin că inițiativa este una minunată pentru Ungheni și nu numai. ”Oamenii au reacționat și s-au mobilizat, iar asta bucură. Un singur lucru nu mi-a plăcut: organizarea traficului.
Traseul pe care urma să mergem cu bicicletele a rămas deschis și pentru automobiliști. Unii șoferi au claxonat și s-au arătat nemulțumiți de ceea ce se înîmplă”, a mărturisit Irina Cotici, participantă la cursă.
De notat că la această cursă au participat, în majoritate tineri. Mulți dintre ei au recunoscut că și-ar fi dorit să vadă și persoane-cheie din oraș, care să dea un exemplu pentru toți oamenii. În acea zi, printre participanți nu prea s-au văzut angajați din administrația publică locală.
În plus, zic tinerii, asemenea evenimente ar trebui să fie organizate cît mai des, și să participe tot mai mulți locuitori ai orașului.
Primii trei bicicliști care au ajuns la finiș au fost premiați pentru  implicare.
Dorina Bostan, studentă stagiară


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *