Noi cu cine rămănem? sau

Lucia BacaluPe mîinile cui a ajuns sistemul medical?
Consiliul Județean Călărași, înfrățit cu raionul Călărași, a inițiat o campanile de recrutare a medicilor moldoveni. Atragerea doctorilor din Republica Moldova este o soluție pentru sistemul din
România, consideră oficialii din Călărașii României.
Reieșind din acest considerent, ei au transmis, săptămîna trecută, Ministerului Sănătății și Ministerul Educației de la București ”Memorandumul de la Călărași – cu degetul pe rană!”, în care se menționează că ”una dintre măsurile care ar putea fi implementate pentru însănătoșirea sistemului medical din România este atragerea medicilor din Republica Moldova”.
Și îi vor atrage. Știu că aproape zece medici din Ungheni sînt pregătiți să plece încolo. Sînt pregătiți să plece, fără pic de regrete, și medici din Călărași, din Nisporeni.
De ce să nu plece, dacă salariul de acolo e de trei-patru ori mai mare decît salariul de aici? În plus, un doctor în România este respectat cu adevărat.
Acum ceva timp, s-a tot trîmbițat de la înaltele tribune de la noi, de pe la posturile de televiziune că au crescut salariile medicilor. Încă o victorie de răsunet, cică.
Cu siguranță, multă lume a crezut. Dar știți cu cît au crescut salariile? De exemplu, un doctor cu o experiență de peste 30 de ani în domeniu, care are categoria superioară, primește azi cu 15-20 de lei mai mult decît pînă la majorare. Frumos, nu?
Au fost scoase adaosurile pentru categorii, nu mai contează dacă un doctor are categoria superioară, categoria I sau II, pentru care a trebuit să muncească, să studieze suplimentar. Nu are nevoie Ministerul Sănătății de la noi de cadre bine școlite, experimentate. Nu. Are nevoie doar de persoane docile sau șantajabile, care pot fi duse cu zăhărelul.
Iată așa distrugem și ceea ce a mai rămas din domeniul sănătate.
Aflu că, în acest an, Colegiul de medicină din Ungheni nu a mai putut forma cele două grupe tradiționale de elevi, dornici să studieze medicina după absolvirea liceului. Există doar o sigură grupă!
Iar disciplinele medicale sînt predate, în anumite cazuri, de persoane întîmplătoare, care nu au nimic în comun cu acea disciplină.
La ce asistenete medicale să ne așteptăm peste cîțiva ani? Vor putea ele oare face față provocărilor? Sau vor pleca toate în lume, pentru a îngriji de bătrîni neputincioși. Pentru aceasta studiile obținute în așa hal le vor fi suficiente.
Și încă ceva. Dacă doctorii, cei buni, vor pleca pe un cap în România, cele mai bune asistente medicale sînt așteptate cu drag în Germania. Pleacă din ce în ce mai multe.
Personal, mă bucur pentru toți cei ce pleacă, căci știu că își vor face alt rost în viață, mult mai bune decît ce-l din Moldova care, vorba vine, crește ca pe drojdii.
Două întrebări, însă, mă frămîntă. 1. Noi cu cine rămînem? 2. În mîinile cui am dat sistemul medical?


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *