Secretele cultivării lavandei

lavandaLavanda, sau levănțica, este un arbust de talie mică, cu frunze veșnice, extrem de atractive datorită culorației verde-argintie. Pe aceste frunze argintii în perioadă de vară proiectează flori mov (există și variență albe, roz, albastre) ale căror parfum te amețesc de plăcere.
Pentru că este o plantă de origine mediteraneană, are nevoie de mult soare și de multă căldură, de aceea se recomandă de plantat în cel mai însorit loc al grădinii. Preferă solul bine drenat, nu foarte bogat în nutrienți, nisipos, calcaros, cel mult argilos. Plantarea lavandei o poți face atîta timp cît solul nu este înghețat, adică din aprilie pînă toamna tîrziu în octombrie.
Dacă ai o lavandă la ghiveci, ai grijă să beneficieze de un volum suficient de pămînt, să fie amplastă într-un loc însorit și să-i lași pămîntul să se usuce între 2 udări. Să știi că este destul de dificil să menții un timp îndelungat lavanda în casă, cel mai mult îi place în grădină. Pe lîngă soare, pămînt, nutrieți, are nevoie de curenți de aer.
Un aspect deosebit de important în cultivarea lavandei în grădină ține de regimul de tăiere.Astfel, la fiecare 2-3 ani se recomandă a tăia tufa de lavandă, la jumătate sau cel puțin la 2/3 din înălțimea sa. Tunderea lavandei este bine s-o faci la sfîrșitul lunii august, astfel încît noi lăstari care vor apărea să aibă suficient timp să crească pînă la venirea frigului. În acest fel tufa va rămîne compactă și va beneficia de o ramificare și o creșterea sănătoasă. Tot datorită tăierilor vei evita și crăparea tulpinii la bază, proces ce apare, în general, după 5-6 ani de la plantare. Fenomen extrem de periculos pentru întreaga plantă, deoarece în perioada de iarnă din cauza expunerii crăpăturilor la ger poate pieri.
Aplicarea acestui regim de tăiere susținut, va permite lavandei să se mențină tînără și în formă compactă mult timp fără să devină prea lemnoasă.
Înmulțirea prin semințe, este un procedeu mai greoi, avînd în vedere că semințele germinează destul de greu și doar în condiții optime. Germinația optimă se obține la temperatura de 18-22 °C, semințele se acoperă foarte subțire sau deloc și trebuie menținută umiditatea la 90%. Plantele obținute din semințe, vor înflori în al doilea an. Perioada optimă este primăvara, în lunile martie-mai, dar dacă se pot oferi condiții optime, în orice perioadă a anului. cea mai optimă soluție este înmulțirea prin butași.
Dacă îți dorești să usuci florile de lavandă, ai grijă să le culegi atunci cînd sînt colorate, dar nu cu florile complet deschise. Ai grijă să le tai cu tija florală cît mai lungă, să le așezi în buchețele de 40-100 de buc și să le atîrni cu capul în jos, la umbră și în locuri bine aerisite. Este cunoscut faptul că dacă ai probleme cu somnul, lavanda este un sedativ natural excelent. Iar pe lîngă acest aspect, să știi că lavanda mai este folosită și în industria cosmetică în prepararea multor produse, datorită conținutului ridicat în antioxidanți și al parfumului cu efect relaxant.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *