FOTO | La Ungheni, unii concurenți electorali și-au lipit afișele electorale pe gardul cimitirului

Imagine: report.md

Imagine: report.md
Imagine: report.md

La Ungheni, unii concurenți electorali și-au lipit afișele electorale pe gardul cimitirului. Fotoreporterul Report.md a surprins un panou improvizat, cu afișele electorale ale pretendenților la fotoliul de șef al statului Iurie Leancă, Igor Dodon și Marian Lupu pe gardul cimitirului din cartierul Dănuțeni, Ungheni.
Aceasta chiar dacă Regulamentul privind modalitatea plasării publicității electorale și de promovare politică pe panourile publicitare (nr. 3328 din 28.04.2015 ) interzice afișajul electoral „pe garduri, îngrădiri, stâlpi și alte tipuri de construcții, precum și pe dispozitive, utilaje, indiferent de forma de proprietate”.
Contactat de Report.md, secretarul Consiliului local Ungheni, Tudor Gavriliuc, a spus că nu există vreo încuviințare a autorităților locale de amplasare a afișelor electorale pe gardul de la cimitir. La 23.09.2016, Consiliul orășenesc Ungheni a aprobat Decizia nr.6/2 „cu privire la stabilirea locurilor speciale de afișaj electoral și pentru desfășurarea întrunirilor  cu alegătorii”. Potrivit acestei decizii, în cartierul Dănuțeni, afișajul electoral este permis pe panourile speciale de pe „strada Ştefan cel Mare, în preajma Secţiei evidenţă şi documentare a populaţiei și pe panoul publicitar special din preajma staţiei auto de pe str. Ştefan cel Mare din preajma fostei SA ,,Biovet” ”.
De menționat că gardul cimitirului din cartierul Dănuțeni se află la numai câțiva metri de Secția evidență și documentare a populației (vezi pozele), iar un alt panoul pentru afișaj electoral, în afară de cel de pe gardul cimitirului, în preajmă nu există. Întrebat dacă anume panoul de pe gardul cimitirului este cel reglementat de Decizia nr.6/2, Tudor Gavriliuc a reacționat: „Da’ măcar panoul acela e cu fața spre drum, nu spre cimitir – înseamnă că e pentru vii, nu pentru morți. Oricum, am dat deja indicații să meargă cineva acolo și să vadă…” și a izbucnit în râs.
O bătrână care trecea prin preajmă a început să-și facă semnul crucii în fața troiței din cimitir, dar s-a oprit… Și-a dat seama că se închină în fața unor afișe electorale: „Tfiu, bată-var…”
Conform legislației, „amplasarea în locuri neautorizate (…)atrage după sine răspunderea conform legislației în vigoare”. (…) Responsabilă de înlăturarea afișajului electoral neautorizat este administrația publică locală care are dreptul să recupereze în ordine de regres cheltuielile respective din contul persoanei vinovate. Organele de menținere a ordinii publice împreună cu administrația publică locală sunt obligate să constate și să asigure înlăturarea afișelor electorale și/sau de promovare politică amplasate pe panouri publicitare care nu corespund rigorilor prevăzute de art. 47 alin. (2), (21 ) și (61 ) din Codul electoral.
Recent, jurnaliștii de investigație de laRISE-Moldova au identificat numele a sute de persoane decedate (care oficial pot să-și aleagă viitorul președinte) în listele electorale.electorala2
Sursa: report.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *