Drepturile copiilor – o cale spre un viitor mai bun
Elevii claselor liceale de la liceul ”Gheorghe Asachi” din Ungheni, au participat în primăvară la o masă rotundă, unde expertul Dumitru Rusu de la Coaliția Nediscriminare le-a vorbit acestora despre drepturile omului. Drept urmare, o parte dintre elevii participanți au scris esee.
Mihai Cebotari (elev în clasa XI): Copiii încălzesc inimile bătrâne, dăruiesc căldura tinereții prin gingășia și naivitatea lor. Când vedem un copil, pe fața noastră obosită de grijile maturității, se schițează un zîmbet larg și plin de sinceritate. Dragostea celor mici pentru lumea din jur însuflețește, face ca viața să prindă culoare, iar zilele devin mai senine. Este o dragoste necondiționată și adevarată, este acel tip de dragoste ce ne lipsește atât demult într-o lume sordidă.
Profunzimea ideatică a spuselor lui Victor Hugo „Fiecare copil pe care-l instruim este un om pe care-l câștigăm” accentuează perfect responsabilitatea ce stă pe umerii părinților, la educarea micuților săi, pentru ca, în cele din urmă, copiii să se formeze ca personalități independente și cu moravuri bine stabilite. Educarea unui copil este un process anevoios și nu fiecare părinte reușește să facă acest lucru corect.
Uneori, drepturile copilului sunt încălcate. Există mai multe cauze ce justifică apariția acestor nedreptăți. Spre exemplu: modul neglijent de creștere din partea părinților, problemele în familie, un mediu social neadecvat etc. Toate acestea influențează negativ creșterea „sănătoasă” a copilului. Copiii trebuie protejați de toate relele unei lumi crude ca, mai apoi, să construiască ei înșiși o lume mai bună. Trebuie să le dăruim ce avem mai frumos și să-I îngrădim de ce avem mai urât. Trebuie să credem în ei, să-I încurajăm. Să-I învățăm tot ce știm, dar să le asigurăm libera gândire, zborul fanteziei și al creativității.
De asemenea, foarte mult depinde de mentalitate, de educație corectă și de dragostea părintească. Copilul are nevoie de afecțiune, de dragoste și de îngrijire. Oare nu-I oferim astfel una dintre cele mai valoroase lecții? E și acesta un drept al lor. Să-și iubească aproapele. De noi depinde acest lucru! Noi trebuie să-I oferim copilului de azi o copilărie fericită într-o lume ce-I va aparține mâine. Dacă vom reuși acest lucru, lumea va deveni un loc mai bun. Încălcând drepturile unui copil, încalci drepturile poate a unui viitor doctor, pompier, polițist, învățător, care, probabil, îți va educa copilul sau va salva o viață, un suflet.
Copiii au suflete curate, departe de murdăria fățărniciei și a minciunii, a ambiției, a răutății și nedreptății. Copiii răi nu se nasc, ei pot devein răi și noi purtăm răspundere pentru asta, noi trebuie să păstrăm puritatea sufletească a micuților, deoarece și noi am fost cândva copii. Unii dintre noi nu au avut copilărie, nu au avut parinți care să-I iubească, nu au avut ocrotire la timp, dar au avut nevoie. Copiii de azi, la fel ca cei de odinioară, au nevoie de sprijinul nostru și, mai ales, au nevoie de ocrotirea noastră în fața nelegiuirii. Ei au dreptul la o viață mai bună, au dreptul la ziua de mâine. Să dăm copiilor tot ce-I mai bun, întrucât ei sunt speranța zilei de mâine. Viitorul e în mâinile lor.
Fară îndoială suntem în stare să salvăm generațiile viitoare, și să le oferim un viitor fără discriminare, unde vor putea să-și dezvolte competențele și aptitudinile în mod egal, unde vor fi lipsiți de teamă, unde vor fi incurajați și îndrumați spre drumul ales de ei. Visul copiilor e o aripă în zbor, care nu trebuie tăiată. Suntem cei care pot schimba lucrurile în bine, cei care trebuie să edifice, în personalitatea celor mici, valori spirituale. Să implantăm corect sâmburele iradiant de care are nevoie licărul din ochii celor mici, ei ne cer asta. Sufletul frumos al copiilor ne îndeamnă, deseori, la bunătate, adevăr, frumos, cinste, dreptate, libertate. E dreptul lor de a fi ascultați, înțeleși și ajutați pentru a crește, nu neapărat, „oameni de succes, ci oameni de valoare”.
Lasă un răspuns