NU discriminării în școli și grădinițe

De acum încolo, pedagogii din raionul Nisporeni vor cunoaște mai multe despre drepturile omului, despre discriminare și cum poate fi prevenită aceasta în școli și grădinițe.
Pe 7 octombrie, 38 de cadre didactice din raion au avut șansa să participe la o întîlnire cu experți în domeniu, care au venit la Nisporeni să le explice mai pe înțeles ce înseamnă discriminare, să le vorbească despre legea cu privire la asigurarea egalității.
Astfel, Ion Schidu, expert în drepturile omului din cadrul Asociației pentru Politică Externă, i-a familiarizat pe cei prezenți cu date statistice privind cazurile de discriminare din R. Moldova. Potrivit ultimelor date, cele mai discriminate sînt persoanele cu dizabilități și femeile, după care urmează persoanele de etnie romă și reprezentanții altor minorități naționale.
Oxana Gumennaia de la Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării din Chișinău le-a adus la cunoștință pedagogilor exemple concrete de discriminare. Dînsa a subliniat că legislația în vigoare este puțin cunoscută în rîndurile cetățenilor de rînd, ceea ce-i face vulnerabili la discriminare.
La rîndul lor, pedagogii au recunoscut că, deși cunoșteau în linii mari ce înseamnă discriminare,  nu au acordat atenția cuvenită acestui subiect.
”Astfel de seminare de informare ar fi utile în fiecare colectiv pedagogic, în fiecare școală, chiar și pentru părinți și copii. Numai atunci cînd toți vor beneficia de o școlarizare de acest fel și cînd fiecare va înțelege rolul, dar și drepturile sale, probabil că nu vom mai auzi de discriminare în școală”, a spus Valentina Eșanu, director adjunct la Liceul ”Boris Cazacu” din Nisporeni. Dînsa a recunoscut că de multe ori discriminarea apare nu numai în relația profesor-elev, ci și elev-elev, ceea ce este mai grav și trebuie combătut cu eforturi comune ale pedagogilor și părinților.
”De acum încolo, grație faptului că sîntem familiarizați cu acest subiect, vom putea spune un NU clar discriminării în școli și grădinițe, dar și vom transmite mesaje antidiscriminare și altor persoane”, a menționat și Eugenia Negură, specialist principal la Direcția Învățămînt Nisporeni.
Evenimentul a purtat genericul: ”Cursuri de instruire în domeniul prevenirii și eliminării discriminării pentru cadrele didactice din învățămîntul general”, fiind parte a unui proiect finanțat de Ambasada Republicii Cehia la Chișinău și implementat de Asociația pentru Politică Externă, în parteneriat cu Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, și cu Ministerul Educației.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *