Cetățeni activi ai Ungheniului au preluat din experiența ieșenilor

În fotografie: Întîlnirea de la Primăria Iași

În fotografie: Întîlnirea de la Primăria Iași
În fotografie: Întîlnirea de la Primăria Iași

Cu doar două zile înainte de înfrățirea oficială între Iași și Ungheni, reprezentanți ai societății civile active din Ungheni au luat calea spre Iași, pentru a prelua din experiența ieșenilor în materie de participare civică la identificarea și soluționarea problemelor comunității locale.
Vizita s-a datorat proiectului ”Cheltuim eficient bugetul local”, susținut financiar de către programul polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone, în cadrul programului ”Fondul de Granturi Mici” al Centrului de Informare pentru Autorităţile Locale din Republica Moldova.
”Este un proiect micuț, dar foarte important, care să ne facă să fim mai activi”, a specificat coordonatoarea de proiect, Svetlana Ciobanu.
Echipa din Ungheni, din care au făcut parte lideri ai Grupurilor de inițiativă, reprezentanți ai Primăriei și ai proiectului respectiv, a fost salutată de însuși primarul de Iași, Mihai Chirica.
” Pentru noi e important că reușim să transmitem o parte din experiența pe care am acumulat-o de-a lungul timpului către localități din Republica Moldova. Aproape zece ani de integrare în Uniunea Europeană nu-i nici mult, nici puțin, dar ne-au fost foarte folositori acești ani. Am reușit să acumulăm experiență, care ne-a ajutat pe noi de fiecare dată”, a subliniat dînsul.
Iată că unghenenii își doresc să studieze această experiență. ”Ne interesează cum funcționează relația administrație publică locală – cetățean, cum ați ajuns să aveți un dialog cît se poate de constructiv cu societatea civilă, cum reacționează societatea civilă la nevoile comunității. Ne dorim o discuție care să nască întrebări și răspunsuri”, a specificat, din start, și Svetlana Ciobanu.
Dialogul a fost cu adevărat constructiv și la Primăria municipiului Iași, și la Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, unde unghenenii au avut întrevederi cu numeroși reprezentanți ai societății civile active din Iași.
Important a fost sfatul enunțat de primarul de Iași: ”Sigur, implicarea cetățenilor este esențială, dar nu atît implicarea, cît educarea cetățenilor ca să înțeleagă cît de esențială este implicarea lor.
De aici trebuie să pornim”. Nu că unghenenii nu ar fi cunoscut această axiomă, ci că au auzit-o încă o dată de la un primar al unui oraș cu adevărat european.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *